miercuri, octombrie 9, 2024
AcasăAlte știri8 dintre cele mai vechi păduri din lume

8 dintre cele mai vechi păduri din lume

Cu arbori care datează încă de pe vremea piramidelor egiptene, aceste păduri străvechi şi maiestuoase sunt altare vii şi în zilele noastre.

Îmi plac oamenii, dar suntem cu siguranță o specie arogantă – credem că suntem mai buni decât pădurile, dar dacă arborii ar putea râde de noi, probabil că ar face-o îndelung şi des, iar între hohote s-a auzi şi blesteme, desigur.

Cu siguranţă că nu ne înrădăcinăm într-un singur loc și ne lăudăm că avem degete opozabile cu care controlăm abil smartphone-urile, dar arborii au ceea ce ne place cel mai mult și nu vom avea niciodată – o minunată longevitate!

Nouă păduri virgine din România au intrat în patrimoniul UNESCO, fapt care garantează că aici nu vor exista tăieri de arbori sau exploatări forestiere.

Pădurile virgine care sunt de acum înainte protejate sunt cele de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa (foto), Domogled-Valea Cernei (Caraş Severin), Masivul Cozia, Lotrişor (Vâlcea), Codrul secular Şinca (Braşov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groşii Ţibleşului şi Strâmbu Băiuţ (Maramureş). Decizia includerii lor în patrimoniul UNESCO a fost luată vineri 7 iulie 2017  în cadrul reuniunii de la Cracovia. Alături de pădurile din România, în patrimoniul UNESCO au mai fost incluse şi alte păduri situate tot în Munţii Carpaţi, dar în alte state europene.

Munții Carpați găzduiesc cea mai mare arie de păduri seculare din Europa, precum și cea mai mare parte dintre pădurile de fag de pe continent. Se consideră că Munții Carpații sunt ultima regiune din Europa care poate oferi spațiu de viață viabil pentru carnivorele mari. Se estimează că există circa  8.000 de urși, 4.000 de lupi și 3.000 de râși, cei mai mulți în parcurile naționale.

Pădurile prezentate mai jos sunt minunile vii dintre cele mai vechi de pe planetă, unele datează de aproape 5.000 de ani. Respect pentru copaci, ei vor câștiga întotdeauna.

  1. Pădurea Națională Tongass: Alaska
Tongass

Cu o suprafaţă de 16,8 milioane de hectare, această pădure boreală este chiade mare ca întreg fondul forestier al României, peste 7.5 milioane de hectare! Acest lucru califică Tongass drept cea mai mare pădure din Nord-America.

O parte din pădure este estimată a fi de mii de ani, cu mulți arbori vii de peste 800 de ani.

National Geographic descrie Tongass ca un „ecosistem extrem de bogat care deține mai multă materie organică – mai multă biomasă pe hectar decât oricare altă formaţiune forestierp, inclusiv jungla tropicală.

Tongass reprezintă aproape o treime din toate pădurile antice care au rămas pe planetă, aceasta deține şi o gamă uluitoare de pești și animale sălbatice, inclusiv cele cinci specii de somon din Pacific, urși grizzly, lupi, cerbi cu coada neagră Sitka, uliul porumbar și pescăruşul marmorat.

  1. Pădurea Waipoua: Noua Zealandă
Tane-mahuta

La fel ca multe păduri care au trăit foarte mult, nestingherite de veacuri de către oamenii care au trăit în armonie cu pământul, pădurea Waipoua și-a început „aventura în exploatare” odată cu venirea coloniștilor europeni în secolul al XIX-lea.

Arborii tineri kauri – stâlpii acestei insule pe atunci încă sălbatică,  au fost doborâți și transformați în lemn pentru corăbii și case coloniale.  În 1952, Waipoua precum și pădurile din apropiere de Mataraua și Waima au fost declarate sanctuare, monumente ale naturii protejate de lege şi UNESCO, iar acum pădurile pot continua să facă ceea ce au făcut de milenii.

Din fericire, mulți dintre vechii arbori kauri au supraviețuit defrişărilor iniţiate de colonialişti. Acum, zona este bogată în floră și faună rară din Noua Zeelandă, în special kauri, un arbore de conifere cu o longevitate incredibilă.

Cel mai bătrân arbore din insulă se numește Tāne Mahuta, în traducere „Domnul pădurii”. Acest străbunic nobil are peste 150 de metri înălțime, un diametru de 7 metri și se estimează că are vârsta de 2.300 de ani.

  1. Pădurea tropicală Daintree: Australia
Daintree

Pădurea tropicală Daintree se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.200 de kilometri pătrați și reprezintă cel mai mare ansamblu  de păduri tropicale din Australia. Această pădure incredibilă este estimată la 180 de milioane de ani; zeci de milioane de ani mai în vârstă decât pădurea tropicală din Amazon.

Și cum ne-am putea aștepta, având în vedere vechimea sa, este un habitat sălbatic, oferind adăpost pentru mii de specii de păsări și alte specii sălbatice, inclusiv 30% din broaștele Australiei, reptile și speciile marsupiale, 65% din speciile de lilieci și fluturi din țară ca 18 la sută din toate speciile de păsări – ca să nu mai vorbim de 12.000 de specii de insecte.

  1. Pădurea Yakushima: Japonia
Yakushima

Yakushima este o pădure de amestec de zonă temperată care se extinde din centrul insulei rotunde și muntoase Yakushima.

În 1993, zona a fost înregistrată ca sit cu mare importanţă al Patrimoniului Mondial UNESCO, care descrie ecosistemul insular al Yakushima ca fiind unic în zona temperată a emisferei nordice, „cu distribuții succesive de plante, care se extind de la vegetația de coastă cu elementele subtropicale, printr-o pădure tropicală până la o pajiște mare și o pășune de bambus temperată la temperaturi joase la vârfurile centrale. ”

  1. Vechea pădure de pini din Bristlecone: California
Bristlecone

În timp ce Pădurea antică de pini din Bristlecone ar putea să nu arate ca o pădure tipică de basm, cu arbori înalți și cu lumina soarelui difuză, totuși neobişnuitul îşi arată minunăţia.  Aici, în zonele înalte de lângă pădurea națională Sequoia, la o altitudine de mii de metri, trăiesc câțiva dintre cei mai vechi arbori vii de pe Pământ, inclusiv cel mai vechi arbore al tuturor, Methuselah – o divinitate venerabilă, estimată la 4.841 de ani. Acest arbore a fost în viață de când au fost construite primele piramide egiptene, îți poți imagina? Caracterizate de formele lui nefireşti pentru o fiinţă vie, sfidează imaginația.

În timp ce locația exactă a lui Metuslah este ținută secretă pentru protecție – poate că este imaginată mai sus, cine știe – frații străvechi ai arborelui pot fi în jur.

  1. Pădurea Białowieża: Polonia și Belarus
Białowieza

Acest sit al Patrimoniului Mondial, care îmbrățișează granițele Poloniei și Belarusului, este ultima pădure antică a Europei, cu  arbori care sunt vechi de mii de ani.

Pădurea Białowieża este de numai 580 de kilometri pătrați, dar este remarcabilă în multe feluri. Ca un complex de păduri joase, aceasta reprezintă exemplul clasic al unei păduri temperate. De asemenea, are o semnificație excepțională de conservare, datorită amplorii vechilor păduri, care includ zone extinse, nedeteriorate, unde procesele naturale sunt în desfășurare, evidenţiază un raport UNESCO. În milenarul arboret trăiesc într-o comuniune perfectă, nealterată de om: 59 de specii de mamifere, peste de specii de 250 de păsări, 13 specii de amfibieni, șapte de reptile și alte peste 12.000 de specii de nevertebrate.

  1. Pădurea Tarkine: Tasmania, Australia
Tarkine

Acest perimentru uluitor de pădure tropicală – singura și cea mai mare din Austria, și a doua cea  mai mare din lume – este un loc foarte important pe planetă. Acesta conține zone de munte, sisteme de râu și peșteră, mlaștini și linii de coastă completate cu plaje nisipoase, păduri ierboase și litoral de coastă.

De remarcat că Tarkine încă trăieşte, deşi mai mult de trei sferturi din pădurile tropicale din Australia au fost distruse de defrişările excesive pentru lemnul valoros dar şi pentru a face loc tot mai deselor exploatări miniere, care încă persistă în această sălbăticie pură.

  1. Pădurea Kakamega: Kenya, Africa
MonkeyAtKagamega

Pădurea Kakamega din Kenya este tot ceea ce a mai rămâs dintr-una dintre cele mai mari păduri antice de pe glob.  Din păcate, jumătate din acest arboret african a fost distrus numai în ultimii 40 de ani, din cauza nefericitei combinației dintre dezvoltarea umană, a războiului și a luptei pentru resurse. Chiar și așa, ceea ce a rămas din Kakamega este magic și include o mare diversitate de plante și animale. Încă este casa a 300 de specii de păsări, un număr mare a unor familii uimitoare de maimuțe și smochini de peste 700 de ani.

Videoclipurile cu impresionantele păduri le poți vizualiza pe canalul nostru de youtube.

Sursa: treehugger.com

 

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE