vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăAlte știriAlianță Pentru Pădure, 4 ani de fapte bune

Alianță Pentru Pădure, 4 ani de fapte bune

28 de hectare de pădure de la zero cu specii valoroase

Patru ani de PROIECTE ALE ASOCIAȚIEI ALIANȚĂ PENTRU PĂDURE

GHID PENTRU AUTORITĂȚI

Asociația Alianță Pentru Pădure a finalizat proiectul, înregistrat cu nr. DROSP 85087/23.06.2022, cu titlul ”Elaborarea unui ghid privind managementul și soluțiile tehnice adecvate pentru extinderea suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră în Municipiul București ca răspuns la provocările de mediu actuale”. Finanțat de Primăria Municipiului București prin contract de finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului București, în perioada 08.08.2022-15.12.2022, în valoare de 61.945 lei, proiectul s-a finalizat cu lucrarea publică ”Ghid pentru managementul spațiilor verzi și al parcurilor din București”. Autori: Laurențiu Ciornei, Athanasios-Alexandru Gavrilidis, Ana-Maria Calotă și Paula Munteanu.

CONSULTANȚI ÎN STRATEGIA FORESTIERĂ

Asociația noastră a fost invitată, de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, să participe la conceperea Strategiei Forestiere Naționale, a unei politici performante a sectorului silvic, document care să devină chiar o Biblie a pădurii. Lucrarea este coordonată de mediul academic, iar raportorii sunt din toate entitățile interesate: exploatare, ocoale de regim (administratori de păduri private), Romsilva (administratorul pădurilor statului), ONG-uri, alte organizații. Asociația noastră a propus schimbări majore, cu obiective specifice, în care pădurea să fie privită ca pe un bun esențial pentru viață, cu o dezvoltare sustenabilă pentru generațiile care ne vor urma. De asemenea, președintele asociației Alianță Pentru Pădure, Laurențiu Ciornei, a fost consultant și în procesul de elaborare a Noului Cod Silvic.

ACȚIUNI DE ÎMPĂDURIRE ȘI ECOLOGIZARE*

Gostinu/Giurgiu
În luna martie 2020, pe un teren cu o suprafață de 2,3 hectare, voluntarii Alianță Pentru Pădure au plantat puieți de plop (clona I 214) cu potențial silvoproductiv superior și rezistență sporită la diverse adversități naturale. Locul este în imediata apropiere a celebrei plaje de la Gostinu, pe malul Dunării, în județul Giurgiu. În acțiunea noastră, am fost ajutați de reprezentanți ai Direcției Silvice Giurgiu. Am sărbătorit un an de la plantare, chiar la locul fapte și am avut plăcuta surpriză să vedem că s-au prins toți cei peste 11.500 de puieți.

Vărbilău/Prahova
O altă minunată acțiune de împădurire s-a finalizat în noiembrie 2019, pe o vreme câinoasă, la Poiana Vărbilău, Prahova. Pe o suprafață de 2,5 hectare au fost plantați 12.550 de puieți de gorun, fag și paltin de munte. În demersul lor de conștiință și suflet, voluntarii Asociației Alianță Pentru Pădure, angajații Ocolului Silvic Slănic/Direcția Silvică Prahova – pe raza căruia s-a desfășurat împădurirea – au fost ajutați de celebrul campion de raliuri Titi Aur care a venit la acțiune cu tot staful său din Academia pe care a fondat-o pentru a-i învăța pe români să conducă preventiv și civilizat.

Ghimpați/Giurgiu
Voluntari ai Asociației Alianță Pentru Pădure au dat o mână de ajutor pritenilor de la Fundația Principelui Nicolae și, împreună cu locuitori ai comunei Ghimpați, asistați de specialiști din cadrul Direcției Silvice Giurgiu, au plantat, pe o suprafață de 2 hectare, mii de puieți de stejar pedunculat și sânger în pădurea Alba. Acțiunea a avut loc pe 16 noiembrie 2019.

Snagov/Ilfov-Pădurea Campionilor (continuă)
La Snagov, la început de noiembrie 2021, campioni olimpici, mondiali și europeni ai Federației Române de Canotaj (cea mai performanță entitate sportivă din România ultimilor ani) au participat la lansarea proiectului ”Pădurea Campionilor”. La Snagov, în apropierea bazei sportive nautice a canotorilor, va fi refăcută o pădure de stejari pe o suprafață de peste 4 (patru) hectare. La acțiunea inițială desfășurată în noiembrie, la care au participat și reprezentanți ai Ocolului Silvic Snagov/Direcția Silvică Ilfov/Romsilva, s-au plantat puieți de stejari pe 1,5 hectare.

Slănic/Prahova
În vârf de Slănic, 3,42 de hectare în poiana ”La oală” au devenit pădure de mare valoare pe schema 7 GOx3FA. Drumul a fost extrem de dificil, dar cu atât mai mare satisfacția de a încheia sezonul de primăvară 2022 cu un succes deosebit!

Cheia/Prahova
La final de octombrie 2022, la Cheia, am refăcut o parte importantă din pădurea spulberată de o furtună în februarie 2020. Am plantat, împreună cu peste 150 de voluntari-prieteni de la compania Schneider Electric, aproape 3 hectare cu puieți de brad și fag.

Brănești/Ilfov
Plantările din 2022 s-au încheiat glorios și foarte frumos, într-o minunată zi de toamnă primăvăratecă (19 noiembrie), la Brănești. Au mai fost făcute ”doar” două hectare de pădure, de la zero, pe un teren forestier pus la dispoziție de Romsilva/DS Ilfov/OS Brănești. Și continuăm.

Cocorăștii Mislii/Prahova
Voluntari ai asociației Alianță Pentru Pădure au realizat, împreună cu reprezentanți ai Republicii Malta la București și inimoși angajați ai companiei de turism Malta Travel. Din aprilie 2023, în zona ”La Brazi” din fondul forestier administrat de OS Slănic/Direcția Silvică Prahova, se află ”pe rod” Pădurea Cavalerilor”, cu o suprafață de aproximativ 4 hectare.

Cocorăștii Mislii/Prahova
Tot în arealul comunei Cocorăștii Mislii, tot într-un fond forestier proprietate a statului, administrat de Romsilva prin Ocolul Silvic Slănic/Direcția Silvică Prahova, au fost plantate cu stejar peste 2,7 hectare. Partenerii voluntarilor de la asociația Alianță Pentru Pădure au fost angajați ai companiei Roche România.

Snagov/Ilfov-Pădurea Campionilor
Am încheiat campania de împăduriri din acest sezon-primăvara 2023, cu un adevărat regal: o nouă parcelă (1,5 ha) din #PădureaCampionilor, împreună cu inimoșii sportivi componenți ai loturilor naționale din Federatia Romana De Canotaj. Voluntarii asociației Alianță Pentru Pădure au fost însoțiți de campionii canotori, în frunte cu Elisabeta Lipă, și de reprezentanți ai celei mai performante federații sportive din România.

Elisabeta Lipă, în calitate de președinte al Agenției Naționale pentru Sport, și-a păstrat hotărârea și i-a însoțit pe sportivii campioni ai Lotului olimpic de canotaj care au participat, alături de voluntari ai Alianței, la o nouă parcelă împădurită ”de la zero” în #PădureaCampionilor.

Acțiuni de ecologizare în Parcul Natural Văcărești (cu studenții de la Universitatea București, Facultatea de Geografie), la Ștefești (Prahova), Tunari (Ilfov).
*Perioada noiembrie 2019 – noiembrie 2023. Au fost împădurite ”de la zero” peste 28 de hectare de pădure cu specii valoroase (stejar pedunculat, gorun, brad, fag, molid, frasin, paltin de munte).

Proiecte depuse:

Model de reconstrucție ecologică a terenurilor degradate și semi-degradate la nivelul UAT-urilor din România. Hartă interactivă cu soluțiile de împădurire științifică. Proiectul, coordonat de Laurențiu Ciornei, a fost depus pentru finanțare la UEFISCDI. Suma: 1.200.000 de lei.

Tree species to rely on in a polluted city. Perspectives from Bucharest. Cercetare fundamentală care s-a materializat într-o lucrare științifică și care este depusă la IOP Science Publishing. Autori, membri ai Alianței Pentru Pădure: Laurențiu Ciornei, Athanasios Gavrilidis, Ana-Maria Calotă. Suma care trebuie plătită de asociația Alianță Pentru Pădure pentru publicare este de 2.200 de euro.

Alternative privind utilizarea serviciilor ecosistemice forestiere. Concepte și metode privind evaluarea activelor ecosistemice și integrarea economiei de tip circular. Carte de cercetare, ai cărei autori sunt Laurențiu Ciornei și Paula Munteanu, apărută la Editura Economică pentru care asociația Alianță Pentru Pădure a plătit 2.000 de lei.

Evaluarea economică a ecosistemelor forestiere din perspectiva produselor complementare. Lucrare științifică al cărei autor este președintele asociației Alianță Pentru Pădure, Laurențiu Ciornei, și care a apărut în luna octombrie 2023 la Editura Academiei Române. Suma plătită de asociație: 3.000 de lei.

Almanahul Mediului 2023. Este o lucrare de tradiție în publicistica științifică românească și este coordonată de prof. univ. dr. Emilian Dobrescu, vicepreședinte al asociației Alianță Pentru Pădure. Suma oferită de asociația Alianță Pentru Pădure în vederea publicării este de 1.000 de lei.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE