Organizatorii unui celebru festival muzical, EXIT, găzduit anual la cetatea Petrovaradin din Novi Sad, în regiunea Vojvodina, din Serbia, au convins Guvernul de la Belgrad să planteze un miliard de puieți de arbori.
Inițiativa a fost susținută și de publicul larg, iar după ce va fi implementată suprafața acoperită de păduri a Serbiei va reprezenta aproape jumătate din tot teritoriul statului vecin României. Serbia are o suprafață a întregului teritoriu de 8,8 milioane de hectare.
”Sperăm să vedem studenții și liceenii, militarii și polițiștii alături de miile noastre de voluntari”, a spus, pentru Euronews, Dusan Kovacevic, președintele și fondatorul EXIT.
Scopul împăduririlor masive este simplu: Serbia dorește să atingă obiectivul de zero emisii de CO2 până în 2050, așa cum își propune și Uniunea Europeană în celebrul ”Green Deal”.
EXIT este unul dintre cele mai importante festivaluri muzicale din Europa, fiind frecventat de 200.000 de oameni doar în 2019.
În acest an, organizatorii au dezvăluit că vor transmite concertele live, pe internet, iar privitorii vor putea dona bani pentru a susține efortul de împădurire a Serbiei.
Sârbii sunt îngrijorați de schimbările climatice. Țara balcanică a fost afectată de secete tot mai lungi în ultimii ani, iar economia țării și în special sectorul agricol au fost grav afectate.
Potrivit premierului Ana Brnabici, guvernul sârb va investi 15 miliarde de euro în proiecte de mediu doar până la finalul acestui an!
În România, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – Costel Alexe – anunță împăduriri masive (programate deja de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva) cu 50 de milioane de puieți în toată țara, iar campania va costa puțin peste 60 de milioane de euro.
[…] Cu ajutorul unor camere ascunse, echipa lui Alexander reușește să filmeze și să documenteze traseul lemnului furat din pădure și până se întoarce în case sub formă de diverse produse. Echipa Environmental Investigation Agency (EIA) a ajuns în România la insistențele Monicăi Lăzurean-Gorgan, care în urmă cu 10 ani a făcut un scurtmetraj având ca subiect tăierile ilegale din țara noastră. […]
[…] statului nu s-au sesizat, aproape că într-o conlucrare comună cu o suprafață importantă din pădurile României au dispărut”, a mai spus Costel Alexe, în conferința de […]