În Parlament a fost depus un proiect de lege prin care se dorește înființarea unui DNA al pădurilor. Un grup de parlamentari de la Uniunea Salvați România (USR) propune crearea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM). Această instituție ar urma să activeze la nivel național și să se ocupe de combaterea infracțiunilor împotriva mediului înconjurător.
Această nouă direcție ar urma să funcționeze în cadrul Parchetului General, să fie condusă de un procuror-șef, numit de președintele României la propunerea ministrului Justiției și cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Numărul maxim de posturi ar urma să fie de 295 de procurori, 40 de posturi de specialiști, 270 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară și 290 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară ce urmează a fi desemnați în următorii 5 ani.
Printre altele, noua direcție ar urma să se ocupe de anchetarea tăierilor ilegale de păduri, depozitările ilegale și traficul de deșeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.
Inițiatorii proiectului spun că problemele de mediu din România „sunt mult e și grave, sunt cronice”. Aceștia mai arată că înființarea acestei direcții se impune în contextul în care din pădurile României dispar 20 de milioane de metri cubi anual, iar paguba depășește 1 miliard de euro.
„Vorbim de probleme pe calitatea aerului și, din păcate, mor 25.000 de români în fiecare an din cauza poluării. Vorbim de probleme pe managementul deșeurilor și știm atât de importurile ilegale de deșeuri, cât și de gropile ecologice care au devenit adevărate bombe ce ne otrăvesc aerul și ne poluează apele și solul.
Dacă ne uităm la faptele care stau în spatele acestor probleme, multe dintre ele ridică suspiciuni de grupuri infracționale organizate. Multe dintre ele sunt încadrate ca infracțiuni, dar foarte puține persoane ajung să fie pedepsite și de aceea avem nevoie de structuri specializate”, a spus senatorul USR Allen Coliban, într-o declarație de presă.