sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAlte știriArborele european al anului 2020. Pe ce loc s-a clasat cel din...

Arborele european al anului 2020. Pe ce loc s-a clasat cel din România

Competiția pentru „Arborele european al anului 2020” s-a încheiat, iar câștigător a ieșit „Paznicul satului inundat”, din Republica Cehă (47.226 de voturi). Pe următoarele locuri s-au clasat „Ginkgo” din Republica Croația (28.060 de voturi) și „Plopul singuratic” din Rusia (27.411 voturi).

Bradul multisecular „Paznicul Cibinului”, arborele României, a ieșit pe locul 5, cu 18.279 de voturi.

„Paznicul satului inundat” este un pin din localitatea Chudobin, crește pe fruntea stâncoasă a barajului Vir, iar numele este legat de satul care a dispărut sub ape, în mod controlat, după ce s-a decis construirea brajului.

Oamenii locului spun că acest pin a impresionat prin faptul că a reușit să reziste la schimbările climatice și după toate intervențiile omului din mediul care îl înconjoară.

Bradul din România care a participat are aproximativ 500 de ani și e mai înalt decât un bloc cu 10 etaje.

Bradul secular este cel mai vechi pom din Munții Cindrel. A fost denumit „Paznicul Cibinului”, iar în jurul lui s-a creat și o legendă.

„Pe valea Cibinului, trăia un păstor care avea 10 oi. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute.

Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul deveni realitate. Tânărul se urcă în vârful bradului și văzu oile. Întors acasă, i-a povestit mamei miracolul, iar sătenii au hotărât să ocrotească bradul legendar”, scrie în descrierea bradului.

Bradul are un diametru de aproximativ 3 metri la bază și poate fi cuprins cu brațele de 7 – 8 oameni.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE