De ce este importantă energia regenerabilă? Hai să aflăm împreună!
Turbinele eoliene și panourile solare reprezintă o viziune tot mai frecventă. Dar de ce? Care sunt beneficiile energiilor regenerabile – și cum îmbunătățesc sănătatea, mediul și economia noastră? Acest articol prezintă numeroasele efecte pozitive ale energiei curate, inclusiv beneficiile energiei eoliene, solară, geotermală, hidroelectrică și biomasa.
Ce sunt energiile regenerabile?
Majoritatea energiilor regenerabile provin direct sau indirect de la soare. Lumina solară sau energia solară pot fi utilizate direct pentru încălzirea și iluminarea locuințelor și a altor clădiri, pentru producerea de energie electrică și pentru încălzirea cu apă caldă și o varietate de utilizări comerciale și industriale. Căldura soarelui conduce, de asemenea, vânturile, a căror energie este captată cu turbine eoliene. Apoi, vântul și căldura soarelui provoacă evaporarea apei. Când vaporii de apă se transformă în ploaie sau zăpadă și curg în râuri sau cursuri de apă, energia lor poate fi captată cu ajutorul energiei hidroelectrice.
Împreună cu ploaia și zăpada, lumina soarelui face ca plantele să crească. Materia organică care formează aceste plante este cunoscută sub numele de biomasă. Biomasa poate fi utilizată pentru a produce energie electrică, combustibili pentru transport sau substanțe chimice. Utilizarea biomasei pentru oricare dintre aceste scopuri se numește bioenergie.
De asemenea, hidrogenul poate fi găsit în multe compuși organici, precum și în apă. Este cel mai abundent element de pe Pământ. Dar nu apare în mod natural ca gaz. Este întotdeauna combinat cu alte elemente, cum ar fi cu oxigen pentru a face apă. Odată separat de alt element, hidrogenul poate fi ars ca un combustibil sau transformat în energie electrică.
Nu toate resursele de energie regenerabilă provin de la soare. Energia geotermală alimentează căldura internă a Pământului pentru o varietate de utilizări, inclusiv producția de energie electrică și încălzirea clădirilor.
Activitatea umană ne supraîncălzește atmosfera cu dioxid de carbon și alte emisii de încălzire globală. Rezultatul este o rețea de impacturi semnificative și nocive, de la furtuni mai puternice, mai frecvente, până la secetă, creșterea nivelului mării și dispariția noastră şi a Terrei. În schimb, majoritatea surselor de energie regenerabile produc emisii de încălzire globală foarte puţine spre deloc.
Cele mai multe efecte negative asupra sănătății provin din poluarea aerului și a apei, pe care tehnologiile energetice curate nu le produc. Sistemele eoliene, solare și hidroelectrice generează energie electrică fără emisii asociate poluării aerului. Sistemele geotermale și biomasă emit unii poluanți atmosferici, deși emisiile totale de aer sunt în general mult mai mici decât cele ale centralelor electrice pe bază de cărbune și gaze naturale.
În plus, energia eoliană și solară nu necesită, în esență, apă pentru a funcționa și, prin urmare, nu poluează resursele de apă sau consumul de energie prin competiție cu agricultură, apă potabilă sau alte nevoi importante de apă. În schimb, combustibilii fosili pot avea un impact semnificativ asupra resurselor de apă: atât exploatarea cărbunelui, cât și forarea gazelor naturale pot polua surse de apă potabilă, iar toate centralele termice, inclusiv cele alimentate cu cărbune, gaz și petrol.
Riscul producerii evenimentelor perturbatoare va crește, de asemenea, în viitor, deoarece secetele, undele de căldură, furtunile mai intense și incendiile din ce în ce mai severe devin din ce în ce mai frecvenţe din cauza încălzirii globale – crescând nevoia de tehnologii reziliente și curate.
Parlamentul European a adoptat proiectul noii Directive Europene pentru promovarea energiei regenerabile ce impune un prag minim de 35% de energie regenerabilă în mixul consumului de energie la nivelul întregii Uniuni Europene pentru anul 2030. Aceasta ţintă ambiţioasă vine în compensarea deciziei luate de către Guvernele ţărilor Europene în cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Europene, de 27%.
Articol scris de Gabriela Andreea Prădatu