Romsilva a stabilit recent preţurile şi valorile la care va exploata masa lemnoasă în acest an. Administratorul fondului forestier al statului anunţă preţuri în urcare (deh, profitul obligă!), iar volumul de exploatat scade. Cel puţin aşa o arată cifrele pe care le puteţi consulta şi din documenul ataşat.
Se mai poate observa că lemnul de stejar se vinde cel mai bine în partizile din Iaşi, peste 500 de lei metrul cub, iar volumul total scos la mezat de Romsilva este de puţin peste 300.000 de metri cubi.
Fagul, specie care în trecutul nu foarte îndepărtat era privit ca “buruiană”, este astăzi foste căutat. Din păcate, ajunge la români mai mult sub formă de lemn de foc, decât ca produs finit, prelucrat în scopuri nobile. Aproape 1,5 milioane de metri cubi din pădurile româneşti vor fi exploatate în 2018, cea mai mare cantitate urmând să provină din judeţul Caraş-Severin, o zonă în care se dau lupte grele între Romsilva-ca manager al Parcului Naţional Semenic- şi Agent Green, un ONG port-drapel în cruciada pe care o ducem împotriva defrişărilor. Să sperăm că de această dată, cei de la Romsilva vor avea grijă ca fagul să fie exploatat în plină siguranţă şi legalitate.
La răşinoase, volumul total de lemn este de aproape 800.000 de metri cubi, cu un preţ mediu de 258 de lei, deşi iniţial a fost oferit de stat la suma de 180 de lei metrul cub. Cel mai ieftin lemn de molid/brad este la Brăila, 150 de lei, iar cel mai mult – 435 de lei – se oferă în Dâmboviţa.
Alte amănunte, detalii aflaţi consultând preţuri lemn 2018
Citiţi şi Pădurea scoate România din foame.