sâmbătă, octombrie 5, 2024
AcasăAlte știriCe s-ar întâmpla dacă ar dispărea toți copacii?

Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea toți copacii?

”Copacii țin lumea în viață. Fără ei pierdem funcții extraordinare și esențiale pentru viața pe Pământ”, crede Meg Lowman, directorul Tree Foundation, o organizație non-profit din SUA care studiază arborii.

Serviciile pe care le oferă copacii planetei variază de la captarea dioxidului de carbon, la conservarea solului și regularizarea ciclului apei în natură.

Copacii susțin întregi ecosisteme fiind casă pentru numeroase specii, oferindu-ne în același timp combustibil și un excelent material de construcții.

Chiar și așa, copacii au fost mereu sacrificați în fața progresului. Se estimează că în ultimii 12.000 de ani, de când a început să practice agricultura, omul este responsabil pentru tăierea a aproape jumătate din pădurile lumii.

O mare parte a defrișărilor a avut loc în era modernă. De la debutul erei industriale, suprafața pădurilor a scăzut cu o treime.

În zonele tropicale, de exemplu, în fiecare an sunt tăiați 15 miliarde de copaci, potrivit revistei Nature, citată de BBC. Mai mult, incendiile de vegetație sunt tot mai intense în ultimii ani.

Cu toate că este un scenariu demn de o distopie science-fiction, dispariția tuturor copacilor de pe planetă ar face imposibilă viața pe pământ, crede Isabel Rosa, de la Universitatea Bangor, din Țara Galilor.

”Copacii sunt de neînlocuit”, spune ea.

”Chiar și un copac izolat într-o zonă deschisă este un magnet al biodiversității, atrăgând și oferind resurse pentru numeroase plante și animale”, e de părere și Jayme Prevedello, de la Universitatea Statului Rio de Janeiro, din Brazilia.

Copacii au și un efect de răcire, pe lângă cel de stocare a dioxidului de carbon – principalul gaz de seră din atmosferă -, dar și de reglare al ciclului apei în natură.

Copacii oferă umbră, care la rândul ei coboară temperatura solului. Studii ale cercetătorilor brazilieni arată că după tăierea unei păduri de 25 de kilometri pătrați, temperaturile din regiune cresc, în medie, cu 2 grade în zonele tropicale și cu 1 grad în cele temperate.

Pe lângă toate acestea, copacii curăță aerul, absorbind substanțele poluante și captând particulele toxice în frunze, ramuri sau truchiuri.

”Cine ar vrea să trăiască într-o lume fără copaci?”, întreabă Thomas Crowther, un faimos ecologist elvețian, explicând: ”Această planetă este unică față de oricare alta pe care o știm din univers pentru că are acest lucru inexplicabil numit viață, iar fără copaci, aproape toată viața va înceta să existe”.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE