În țara noastră se află una dintre cele mai vechi păduri din Europa. Rezervația de stejari seculari Mociar, situată în apropiere de orașul Reghin, este cea mai veche pădure din România.
Pădurea Mociar se întinde pe o suprafață de 569 de hectare, este la o altitudine de 400 de metri și o puteți întâlni în drumul spre stațiunea Sovata.
Pădurea cuprinde aproximativ 300 arbori care au vârste cuprinse între 650 și 720 de ani. Foarte important de precizat este și că de aici izvorăște un afluent al râului Mureș, un pârâu cu același nume.
Fauna este specifică pădurilor de stejar din zonele colinare. Se pot zări, câteodată, iepuri, căprioare, mistreți, dar și păsări răpitoare de zi și de noapte.
Cea mai veche pădure din România a fost declarată rezervație naturală forestieră în anul 1932. S-a luat atunci această decizie pentru a proteja în țara noastră stejarii seculari cu înălțimea de 15-20 de metri, diametrul între 1,5 și 4 metri și un coronament haotic cu ramuri noduroase, uscate spre vârf.
Pădurea se află într-o zonă mlăștinoasă, cu multe bălți, însă acest lucru nu îngreunează accesul turiștilor. Dacă peisajul este bogat în foarte mulți copaci, din păcate, nu același lucru îl putem spune și despre partea floristică din zonă. Chiar dacă e interzis de lege păscutul, mulți ciobani au venit cu oile și caprele în zonă ani de-a rândul și multe plante rare au dispărut.
Puteți ajunge la cea mai veche pădure din România mergând de pe DJ153C pe drumul comunal din Gurghiu, apoi pe unul forestier. De asemenea, trebuie să fiți atenți atunci când plouă pentru că drumul poate deveni anevoios.
Cei care vin din vest, din zona Clujului, pot alege drumul național DN16: Zorenii de Vale – Cămărașu – Silivașu de Câmpie, Bistrița-Năsăud – Urmeniș – Fărăgău – Reghin – drumul județean DJ153C în direcția Gurghiu.
În vecinătatea acestei superbe păduri mai puteți găsi și numeroase atracții turistice precum: Biserica reformată din satul Gurghiu (1756), castelul Bornemisza cu parcul dendrologic (ansamblu care datează din secolele XVIII-XIX) sau rezervația naturală botanică „Poiana narciselor din Gurghiu”.
FOTO: identitatea.ro