În țara noastră sunt câteva exemplare de arbori care au sute de ani. Cel mai „vârstnic” ar fi un stejar din satul brașovean Mercheașa. După ce l-au analizat, specialiștii au ajuns la concluzia că ar avea în jur de 900 de ani.
Stejarul se află la marginea satului, pe o colină și a fost, printre altele, martor la întemeierea Transilvaniei. Dacă un stejar obișnuit ajunge la un diametru de 70 de centimetri, acesta are o circumferință de 9,3 metri și o înălțime de peste 21 de metri.
În 2009, o asociație l-a inclus pe o listă a celor mai spectaculoși arbori din România. I se mai spune și „Bătrânul Carpaților”.
Stejarul de la Cajavna se află în localitatea cu același nume din județul Suceava. Are o înălțime de 23 de metri și o circumferință de 11 metri. Specialiștii spun că ar avea peste 800 de ani.
În 1942, Academia Română a declarat Stejarul din Cajvana monument al naturii, la data respectivă era considerat cel mai mare stejar din sud-estul Europei și al 13-lea dintre stejarii bătrâni de pe întreg continentul dintre cei măsurați.
Legat de acest stejar circulă și o legendă. Se spune că a fost plantat după ce satul a fost nimicit în timpul marii invazii tătare din 1241. Oamenii care au fost uciși au fost îngropați într-o groapă comună, iar la baza ei a fost plantat, în amintirea lor, acest stejar. De asemenea, se mai spune că prin 1476, în timp ce își apăra țara, Ștefan cel Mare a făcut un popas la umbra acestui stejar.

Un alt arbore impresionant este stejarul din Posmuș, județul Bistrița-Năsăud. Acesta stejar, care are o înălțime de peste 20 de metri, a rămas în viață chiar dacă, potrivit sătenilor, a fost lovit de mai multe ori de trăsnet. Arborele ar avea o vârstă de aproximativ 600 de ani.

Platanul falnic din Cîmpeni, județul Alba, este un alt arbore secular din România. În epoca comunistă, lângă platan, a început construcția unui cinematograf care nu s-a mai finalizat. În ultimii ani, autoritățile locale au vrut să continue lucrările și s-au gândit că i-ar încurca arborele secular și au decis să-l taie. Mulți localnici s-au unit și au reușit să-l salveze. Datorită poveștii sale, în 2019 a fost înscris în competiția „Arborele anului în Români”.
[…] Bradul multisecular „Paznicul Cibinului”, arborele României, a ieșit pe locul 5, cu 18.279 de voturi. […]