sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAlte știriCei mai bătrâni arbori din România

Cei mai bătrâni arbori din România

În țara noastră sunt câteva exemplare de arbori care au sute de ani. Cel mai „vârstnic” ar fi un stejar din satul brașovean Mercheașa. După ce l-au analizat, specialiștii au ajuns la concluzia că ar avea în jur de 900 de ani.

Stejarul se află la marginea satului, pe o colină și a fost, printre altele, martor la întemeierea Transilvaniei. Dacă un stejar obișnuit ajunge la un diametru de 70 de centimetri, acesta are o circumferință de 9,3 metri și o înălțime de peste 21 de metri.

În 2009, o asociație l-a inclus pe o listă a celor mai spectaculoși arbori din România. I se mai spune și „Bătrânul Carpaților”.

Stejarul de la Cajavna se află în localitatea cu același nume din județul Suceava. Are o înălțime de 23 de metri și o circumferință de 11 metri. Specialiștii spun că ar avea peste 800 de ani.

În 1942, Academia Română a declarat Stejarul din Cajvana monument al naturii, la data respectivă era considerat cel mai mare stejar din sud-estul Europei și al 13-lea dintre stejarii bătrâni de pe întreg continentul dintre cei măsurați.

Legat de acest stejar circulă și o legendă. Se spune că a fost plantat după ce satul a fost nimicit în timpul marii invazii tătare din 1241. Oamenii care au fost uciși au fost îngropați într-o groapă comună, iar la baza ei a fost plantat, în amintirea lor, acest stejar. De asemenea, se mai spune că prin 1476, în timp ce își apăra țara, Ștefan cel Mare a făcut un popas la umbra acestui stejar.

FOTO: identitatea.ro

Un alt arbore impresionant este stejarul din Posmuș, județul Bistrița-Năsăud. Acesta stejar, care are o înălțime de peste 20 de metri, a rămas în viață chiar dacă, potrivit sătenilor, a fost lovit de mai multe ori de trăsnet. Arborele ar avea o vârstă de aproximativ 600 de ani.

FOTO: totb.ro

Platanul falnic din Cîmpeni, județul Alba, este un alt arbore secular din România. În epoca comunistă, lângă platan, a început construcția unui cinematograf care nu s-a mai finalizat. În ultimii ani, autoritățile locale au vrut să continue lucrările și s-au gândit că i-ar încurca arborele secular și au decis să-l taie. Mulți localnici s-au unit și au reușit să-l salveze. Datorită poveștii sale, în 2019 a fost înscris în competiția „Arborele anului în Români”.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE