Țara noastră are o floră diversă și bogată, iar numărul de specii de plante rare care trăiesc, în special la poalele Carpaților, este neobișnuit de mare.
Cu toate că protecția mediului e rareori luată în serios în România, iar multe dintre ecosistemele unice de aici au fost deranjate de om, încă ne putem lăuda cu câteva specii de flori minunate.
Cum astăzi e Ziua Florii de Colț, vom începe cu aceasta. Floarea Reginei sau siminicul, cum se mai numește Floarea de Colț, este una dintre cele mai delicate plante din România.
Prosperă în Munții Carpați, în special pe formațiunile calcaroase din Munții Rodnei, Rarău, Ceahlău, Cicuaș, Făgăraș, Bucegi sau Retezat.
În munții Piatra Craiului trăiește o altă floare foarte rară și frumoasă, de un roz aparte. Garofița Pietrei Craiului, descoperită în urmă cu 170 de ani, crește în special pe versantul vestic al masivului, spre Valea Dâmboviței.
Laleaua pestriță e o specie de lalea unică în țara noastră, habitatul ei fiind destul de extins, în Oltenia de nord, dar și în anumite regiuni din Transilvania și Banat.
Aceste lalele destul de mici (n.r. – au o înălțime de cel mult 40 de centimetri), care înfloresc doar timp de o săptămână în fiecare an, trăiesc mai ales lângă albiile râurilor. Planta face parte din familia Liliaceae.
Încheiem succinta noastră explorare în lumea florilor rare din România cu o orhidee sălbatică extraordinară: Papucul Doamnei. Declarată monument al naturii încă din 1938, prin Decret Regal, această floare pe cale de dispariție este una dintre cele mai interesante din țara noastră.
Papucul Doamnei mai trăiește doar în medii izolate, în poieni de păduri și în habitatele de fânețe de munte și dealuri înalte. În România mai poate fi întalnită în Bucegi, Ceahlăul, Făgăraș și Apuseni.
Laleaua pestriță era întâlnită acum treizeci de ani si pe valea Siretului, între Suceava și Botoșani. Nu mai știu nimic despre prezența ei în zonă deoarece nu mai locuiesc in România, dar îmi amintesc cu plăcere ieșirile la urzici sau leurdă, ocazii in care puteai să vezi adevărate covoare de „căldărușe” așa cum le chemam în zonă.