Pădurea „Codrii Seculari de la Slătioara” este înscrisă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO și mai este supranumită și „Catedrala de lemn a Bucovinei”. Se află chiar în inima Bucovinei, la poalele Rarăului și în apropiere de Giumalău. Vorbim despre una dintre cele mai întinse și bine conservate păduri virgine de fag și rășinoase (amestec) din Europa. La nivel european, e depășită doar ca vechime de o pădure virgină de rășinoase din Germania.
Pot fi admirați aici arbori multiseculari gigantici. Vorbim despre molizi de până la 60 de metri și brazi de peste 50 de metri sau fagi care cresc aici la o altitudine de 1.350 de metri, cu mult în afara arealului lor natural.
Aici trăiesc urși, lupi sau căprioare, dar și alte specii desălbăticiuni precum râsul, jderul, bursucul, huhurezul, cocoșul de munte sau găinușa de alun.
Primele observații științifice despre această zonă au fost făcute în secolul al XIX-lea de cercetători austrieci, pentru că în perioada 1775 – 1918, Bucovina era sub ocupația Imperiului Habsburgic.
Primele demersuri ca această pădure să devină arie protejată au fost făcute la începutul anilor 1900 de administratorii de atunci, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina. Era vorba atunci de o suprafață de 671 de hectare.
Însă statutul juridic clar al rezervației este de stabilit începând cu 1941. Din 2000, rezervația a fost inclusă în Sit Natura 2000 Rezervația Rarău-Giumalău.
În anii `30, pădurea a fost aproape de a fi pusă la pământ în bătaia topoarelor. Mai mulți oameni din zonă s-au opus și au reușit să-i oprească pe cei care urmau să exploateze zona. Din păcate, sub pretextul unor atacuri de insecte, aceștia au reușit să taie peste 7.000 de metri cubi de masă lemnoasă de la marginea codrului secular.
Rezervația forestieră Codrii Seculari Slătioara acoperă peste 1.000 de hectare pe versantul sud-estic al Masivului Rarău. Rezervația se suprapune peste trei culmi: Bâtca Lesei, Bâtca cu Plai și Bâtca Neagră.
Cum se ajunge la această rezervație? O variantă ar fi din șoseaua Vatra Dornei – Suceava (DN 17). La ieșirea estică din orașul Câmpulung Moldovenesc mergeți spre sud, spre comuna Sulpicani. După 10 kilometri ajungeți în Valea Slătioara, iar la capătul acestui sat este cantonul silvic, locul unde este intrarea în rezervație. Traseul este marcat cu cruce albastră.
Sursa foto: Campulungmoldovenesc.ro
[…] cercetătorii spun că ar trebui privit cu mai multă atenție asupra impactului pe care o pădure nouă o poate avea asupra apelor din […]