sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăAlte știriCum influențează o pădure nouă râurile din zonă

Cum influențează o pădure nouă râurile din zonă

Noile păduri ar trebui să combată încălzirea globală pentru că arborii absorb dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de seră rezultat din diversele activități poluante ale oamenilor.

Însă, se pare că există și un efect nedorit pe care l-ar putea genera o nouă pădure plantată într-un loc neadecvat. Râurile mici ar putea avea de suferit, arată un studiu științific al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că o pădure plantată în zona unui râu a dus la reducerea debitului, care, din păcate, nu se mai recuperează în timp. Râurile din unele regiuni pot dispărea complet în 10 ani.

Astfel, cercetătorii spun că ar trebui privit cu mai multă atenție asupra impactului pe care o pădure nouă o poate avea asupra apelor din jur.

„Reîmpădurirea este o parte importantă în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, dar trebuie să analizăm cu atenție care sunt cele mai bune locuri pentru această acțiune.

În unele locuri, dispariția apei ar putea duce la schimbări importante în ceea ce privește raportul dintre costul reîmpăduririi și beneficii”, a declarat Laura Bentley, specialistă în domeniul împăduririlor la Cambridge Conservation Research Institute.

Plantarea pe suprafețe întinse a fost sugerată ca o metodă bună pentru a reduce cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă, însă, până acum, știința s-au ocupat mai puțin de impactul pe care o poate avea o pădure nouă asupra apelor din jur pe măsură ce arborii îmbătrânesc.

Studiul Cambridge a analizat 43 de situri din întreaga lume și s-a constat că în cinci ani de la plantarea copacilor, debitul s-a redus în medie cu 25%. De asemenea, după 25 de ani de la plantarea copacilor, râurile s-au redus cu 40%, iar în câteva cazuri s-a uscat complet.

„Fluxurile râurilor nu se refac după plantarea copacilor, nici după mulți ani și se observă schimbări importante ale bazinului hidrografic, iar climatul este influențat”, adaugă directorul Institutul de Cercetare pentru Conservare de la Universitatea Cambridge, David Coomes.

Studiul a fost publicat în Global Change Biology, iar cercetătorii concluzionează că plantarea pe pășuni naturale, unde solul este sănătos scad semnificativ debitul râurilor. Însă lucrurile se schimbă radical atunci când este vorba despre un teren degradat anterior de agricultură. Înființarea unei păduri într-o astfel de zonă repară solul, îl ajută să țină mai multă apă, iar debitele râurilor din apropiere scad mai puțin.

FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE