sâmbătă, octombrie 5, 2024
AcasăAlte știriCum îşi alegeau românii materialele de construcţie pentru casă în funcţie de...

Cum îşi alegeau românii materialele de construcţie pentru casă în funcţie de zona geografică

De ce ţineau cont oamenii din diferitele zone ale ţării când îşi făceau casă? Potrivit inginerilor, îi preocupau fenomenele meteo cele mai prezente în zonele respective, dar şi materialele de construcţii disponibile din belşug în arealul în care locuiau. Materialele de construcţii moderne au dus la ignorarea acestor „obişnuinţe”.

Românii care trăiesc la munte îşi fac de regulă casele din lemn, cu acoperiş ascuţit. Explicaţia pentru aceste alegeri este cât se poate de simplă. Potrivit inginerului constructor Doru Mârza, aleg lemnul pentru că de regulă în zona respectivă este din abundenţă, iar preţurile sunt relativ mici.

„Diferenţa când vine vorba despre alegerea materialelor de construcţie în diferite zone ale ţării are legătura că materialele locale care se găsesc din belşug acolo. Preţul lor este mic şi se găsesc foarte uşor. Din acest motiv la munte casele sunt din lemn sau sunt acoperite cu lemn (şindrile), în timp ce în Delta, de exemplu, se apela la stuf”, explică inginerul.    Doru Mârza mai spune că alegerea acoperişului ascuţit şi foarte înalt poate avea legătură cu zăpada, care în zonele muntoase este prezentă o perioadă mai lungă de timp şi este mai abundentă. Acoperişul ar fi ascuţit pentru a nu permite zăpezii să rămână pe casă şi să o avarieze.

În Dobrogea, de exemplu, se apelează la un acoperiş plat pentru ca acesta să nu fie afectat de vântul prezent în regiunea respectivă. De asemenea, în zonele cu risc sesmic mare atenţia este îndreptată spre armătura şi fundaţie, care trebuie să fie foarte solide.    Aceste reguli se respectau acum 50-100 de ani, însă noile materiale de construcţie le permit să le încalce şi să nu fie condiţionaţi de zonă pentru a alege un numit material sau formă.    „Casele moderne nu mai prea ţin cont de relief sau climă. Dacă acum câteva sute de ani oamenii au realizat că anumite arhitecturi şi anumite materiale de construcţie îi ajută, acum materialele moderne de construcţie îţi permit cam orice, nu mai eşti condiţionat de climă sau relief”, mai spune Doru Mârza.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE