Starea sănătății unei păduri poate fi dificil de estimat cu ochiul liber. Se întâmplă multe acolo. Plantele, animalele, oamenii și companiile comerciale joacă un rol important, undeva, în spatele scenei.
Pădurile sunt frumoase din orice unghi. Oamenii şi animalele și se bazează pe acestea pentru mâncare, aer curat și apă limpede. Companiile se bazează pe ele pentru a furniza materiale pentru produsele de care avem nevoie în fiecare zi. Economiile locale și globale depind de păduri pentru a crea locuri de muncă și pentru a stimula creșterea economică.
Sustenabilitatea forestieră menține un echilibru delicat între toate aceste cerințe, astfel încât pădurile pot servi drept o resursă viabilă acum și în viitor. Numeroși factori indică faptul dacă o pădure este sau nu gestionată durabil. SilvaNews vă propune să vă familiarizați cu cele mai importante șapte criterii după care să descoperiţi o pădure sănătoasă, de viitor.
- Practici de management echilibrat
Atunci când pădurile sunt gestionate în mod durabil, există planuri corecte din punct de vedere ecologic pentru protejarea apelor, recoltarea lemnului, reducerea pericolelor și reîmpădurire. Arborii pot fi subțiriți pentru a preveni supraaglomerarea, pentru a reduce boala sau pentru a spori accesul celor care au nevoie de agrement. Unele practici de management sunt adaptate astfel pentru a ajuta la conservarea habitatului pentru speciile care sunt în pericol. Regenerarea se face, mai degrabă, în mod natural prin creșterea și răspândirea semințelor de la arborii rămași sau poate fi determinată de noi plantații. Într-o pădure gestionată durabil, toată această activitate se desfășoară printr-un management cu o viziune pe termen lung.
- Productivitatea economică
Treizeci la sută din pădurile lumii sunt folosite, în primul rând, pentru a ne aduce lemn, fibre, combustibil și alimente. Această producție, în procesul căreia sunt angajaţi zeci de milioane de oameni, sprijinind economiile locale și naționale. O pădure sănătoasă este foarte productivă, oferind astăzi o cantitate suficientă lemn fără însă a compromite capacitatea de a produce în viitor. Realizarea acestui deziderat este direct legat de felul în care este gestionată pădurea – cum sunt recoltaţi arborii şi cum se face regenerarea. În plus, există o tendință crescândă spre împădurire sau plantarea de păduri noi pe terenuri neacoperite pentru a lua o parte din presiunea de producție a pădurilor existente sau pentru a contribui la reducerea eroziunii dăunătoare a solului.
- Protecția mediului
În plus față de funcția de producție, pădurile au şi o extrem de importantă funcție de protecţie. Acestea absorb gazele toxice, împiedică poluarea aerului, protejează solul de eroziunea apei și a vântului, diminuează inundațiile și ajută la controlul avalanșelor și alunecărilor de teren. O pădure sănătoasă poate fi identificată la fel de mult prin ceea ce nu se întâmplă. Multe dintre agresiunile care alterează mediul, pe care le vedem în știrile zilnice, pot fi eliminate doar cu ajutorul pădurilor. În țările din zona aridă a globului, din Orientul Mijlociu și Africa, de exemplu, supraexploatarea pădurilor și practicile nesustenabile de despădurire au dus la creșterea deșertificării sau transformarea terenurilor fertile în deșert pustiu. Acest fapt, practic a distrus orice posibilitate ca acele zone să mai poată fi de folos oamenilor.
- Biodiversitatea
Pădurile sunt ecosisteme complexe cu viaţă proprie și fiecare frunză contează. Chiar și cea mai mică piesă a sistemului, de la o pasăre la o felină până la o bacterie din iazuri, este necesară pentru a susține orice altă piesă. Toate animalele pădurii, în special, au nevoie de o sursă de apă curată și sigură, precum și hrană. Unele animale necesită anumite „microclimate”, care sunt condițiile unice care rezultă din anumite grupuri de plante sau forme de pământ. Biodiversitatea reprezintă garanţia calităţii vieții într-o pădure înfloritoare, care o ajută să fie mai puternică și mai bună pentru a rezista amenințărilor externe care o pot distruge, cum ar fi infestările și bolile.
- Viața sălbatică
Pierderea habitatului a unor speciilor și, apoi, dispariția acestora reprezintă una dintre amenințările majore pentru biodiversitate. Este ca și cum ai elimina o verigă dintr-un lanț. O pădure sănătoasă și durabilă operează cu conservarea faunei sălbatice, în primul rând prin protejarea habitatului, astfel încât speciile se pot mișca liber, se pot hrăni și se reproduc. De exemplu, mamiferele mari (precum lupii, râşii sau urșii) trebuie să se deplaseze pe distanțe lungi. Distrugerea acestui habitat, provocată de necesitatea dezvoltării infrastructurii (în România autostrăzile sunt un rău exemplu), fără a planifica coridoarele care pot asigura trecerea sigură, le poate izola până la punctul de scădere, sau cel mai grav, de extincţie a populației.
- Recreere
O pădure sănătoasă nu este numai cea care susține creaturile vii, ci oferă și un loc pentru noi, oamenii buni, să o vizităm și să ne bucurăm de ea prin drumeții, camping și alte activități recreative. Aproximativ 80% din pădurile din România sunt disponibile pentru recreere, doar că sunt nenumărate evenimentele în care mediul prietenos şi folositor al pădurii este agresat de turişti necivilizaţi. Din păcate, România stă extrem de prost la capitolul educaţie forestieră şi ecologică, iar resursele pentru a susţine protecţia adecvată în acest sens (adică să existe rangeri care să prevină din start orice act necugetat) sunt foarte puţine sau chiar inexistente.
- Certificarea
Programele de certificare a pădurilor, cum ar fi cele întocmite de Forest Stewardship Council (FSC) sau de asociaţia americană Inițiativa pentru păduri durabile (Sustainable Forestry Initiative), lucrează pentru a asigura sănătatea și viitorul pădurilor din întreaga lume, cu standarde credibile, transparente și auditate. Acesta permite o resursă durabilă pentru ziua de azi și pentru generațiile viitoare. De exemplu, proprietarii de terenuri certificați conform standardelor FSC sau SFI au implementat sau fost auditaţi pentru măsuri de protecție a calității apei, a biodiversității, a habitatului faunei sălbatice și a speciilor aflate în pericol, care sunt esențiale pentru sănătatea pădurilor. Standardele FSC şi/sau SFI, sunt impuse atât în pădurile din Europa, cât şi cele din întreaga Americă de Nord, ca mijloc de a influența în mod proactiv milioane de proprietari de terenuri forestiere prin educație, instruire și mobilizare. Aceasta, la rândul său, ajută proprietarii să pună în practică practicile corecte, oferind companiilor și clienților lor asigurarea că produsele au provenit din surse responsabile. Eticheta FSC şi/sau SFI le permite clienților să identifice produsele lemnoase că fac o alegere responsabilă atunci când achiziţionează lemnul pădurilor. Atunci când consumatorii cumpără produse cu eticheta FSC şi/sau SFI contribuie la creșterea pădurilor viitoare, a comunităților sustenabile, a cercetării de conservare, a civilizaţiei.