Este timpul Sărbătorilor de Iarnă, probabil cea mai minunată perioadă a anului, mai ales pentru ca pisicile să strice cele mai prețuite decorațiuni de Crăciun. În mod clar, bradul de Crăciun este primul lucru care trebuie să fie supus caznelor și toanelor pisicești.
Pentru proprietarii de mâțe este tentant să considere comportamentul micuțelor feline ca fiind o răutate tipică a pisicilor, dar, psihologul Irina Mincă ne mărturisește că există un motiv științific pentru care pisicuțele par să nu se satură de pomul de Crăciun.
„Pomii de Crăciun sunt emoționanți pentru cele mai multe dintre pisici”, spune Irina Mincă, psiholog în București. „În primul rând, ai adus ceva nou și parfumat pe teritoriul lor. În majoritatea timpului pisicile, din casă sau apartament, se află pe un teritoriu familiar, iar acestea vor neapărat să investigheze ceva nou care a apărut aproape pe neașteptat! Bradul are mirosuri de pădure, de parc, de aer liber, dar și o scoarță numai bună de zgâriat. Așa că sunt multe de investigat”, spune Irina Mincă, expert în terapii comportamentale.
În plus, cine ar putea învinovăți pisicile pentru că vor să se joace cu zeci, poate sute de lucruri strălucitoare care au fost migălos și cu bucurie agățate în brad?
„Acele ornamente pe care le agățați în pomul de Crăciun îl transformă pe acesta într-o jucărie uriașă pentru pisici. Au la îndemână o mulțime de obiecte distractive pentru care merită să se bată”, adaugă psihologul Irina Mincă.
Brazii de Crăciun sunt, de asemenea, ca niște arbori în toată regula, iar pisicile adoră să se cațere pe aceștisa. Acest lucru se datorează, probabil, că pisicile au descins dintr-un carnivor felin care se cățăra copaci, iar acel impuls străvechi nu a dispărut.
„Multe pisici se vor urca în copaci pentru că le place să se cațere, și mai ales dacă nu au un apartament propriu la dispoziție sau rafturi speciale pentru pisici, iar acesta poate fi cel mai înalt punct de vedere pe care îl pot obține în casa ta”, explică Irina Mincă, psiholog acreditat în București.
În timp ce pisicuțele din pomi de Crăciun pot face o fotografie adorabilă, este important să luați câteva măsuri de siguranță. Psiholog Irina Mincă recomandă fixarea copacului de un perete și aranjarea ornamentelor pretențioase cât mai sus.
„Fiți conștienți de pericolele cum ar fi obiectele de sticlă, șnururile în care pisicile s-ar putea încurca și orice lucru mic pe care le-ar putea ingera”, ne sfătuiește psihologul Irina Mincă. „În sfârșit, beteala este un ”așa nu!”, deoarece multor pisici le place să o mestece (este foarte asemănător cu iarba) și poate provoca niște încurcături intestinale periculoase.
Pe scurt, pisicile cred că pomii de Crăciun sunt doar niște jucării/tronuri noi super cool în care să le închinați. Și, desigur, ar trebui să le închinați de Crăciun și, apoi, în fiecare zi. Este ceea ce merită!
Foto: Damian, motănel răsfățat de psiholog Irina Mincă.
Sărbători fericite alături de cei dragi!
[…] Pentru proprietarii de mâțe este tentant să considere comportamentul micuțelor feline ca fiind o răutate tipică pisicilor, dar psihologul Irina Mincă mărturisește că există un motiv științific pentru care pisicuțele par să nu se satură de pomul de Crăciun, scrie silvanews.ro. […]