În timp ce occidentalii consideră arborii din mediul urban drept adevărate comori vegetale, în România aceștia sunt rareori apreciați, fiind îngrijiți prost și de multe ori tăiați fără rost.
Un aspect din viața urbană împiedică, însă, arborii să aibă vieți liniștite. La fel ca oricare altă plantă, copacii au nevoie de o perioadă de repaos, trebuie să doarmă.
Cercetările în domeniu au descoperit că pomii și arborii plantați lângă felinarele stradale trăiesc mai puțin.
Faimosul pădurar german Peter Wohlleben susține că toți arborii au nevoi similare oamenilor.
”Un studiu publicat de curând în Journal of Ecology a descoperit că iluminatul stradal afectează procesul de înflorire primăvara, dar și culoarea funzelor – toamna. Ritmul anual al arborilor este afectat de lumina artificială, cu efecte asupra sănătății, supraviețurii și reproducerii acestora”, scrie publicația britanică The Times.
Wohlleben susține că ar fi o idee bună închiderea unor lumini stradale pe timpul nopții, pentru a le oferi puțină odihnă arborilor, dar și pentru a economisi energie electrică.
”Copacii urbani suferă din multe motive. Solul în care își fac loc rădăcinile lor este mult mai dur. Căldura radiată de asfalt este mult mai aprigă, dar nici nu au acces la microrganismele care se găsesc din abundență în pădure”, susține germanul.
Poate nu știați, dar un arbore sănătos are un efect de răcire comparabil cu 10 aparate de aer condiționat care funcționează 20 de ore pe zi.
Un arbore plantat în partea de vest a imobilului în care locuiți vă va scuti 3% din cheltuielile cu energia după cinci ani, iar proporția crește la 12% în 15 ani.
Pe lângă toate acestea, calitatea vieții, sănătatea mintală și chiar reducerea infracționalității sunt alte beneficii uriașe ale arborilor care se luptă zilnic cu poluarea din marile orașe.