„Terenul miroase a proaspăt. Cred că este foarte bine că oamenii dezvoltă aceste noi lucruri ecologice’, spune Elena Naava, 14 ani, alături de o coechipieră Inga Widbom, 15 ani.
Uniunea Europeană aruncă un ochi critic pe microscopicele biluțe de cauciuc folosite ca umplutură pe terenurile sitetice de fotbal, din cauza problemei cu microplasticul care ajunge să distrugă tot mai multe bucăți din natură. În Helsinki, capitala Finlandei, a fost deschis un nou teren cu gazon artificial bazat pe umplutură din lemn de pin.
Clubul de fotbal HJK Helsinki a instalat o suprafață de gazon artificial cu un nou tip de umplutură din lemn de pin, cu speranța ca Uniunea Europeană să înceapă să acorde o atenție critică ”firimiturilor” din cauciuc.
Terenul cu material de umplutură ecologică a fost deschis lângă Parcul Central din Helsinki, în august 2022.
Înainte de antrenamentul zilei, Inga Widbom , în vârstă de 15 ani, și Elena Naava , în vârstă de 14 ani, de la echipa de juniori a HJK, s-au declarat mulțumite de noul teren din lemn. ”Noul gazon se simte moale și poate fi puțin mai alunecos, iar asta nu are niciun impact asupra jocului. Nu am plângeri. spune Inga Widbom, iar prietena ei, Elena Naava, spune că noul teren este chiar mai bun decât un gazon artificial tradițional.
Microplasticul ajunge prea rapid în mediu
În Finlanda există peste 400 de terenuri de fotbal. Gazonul artificial, verde-țepos, este realizat din material sintetic care este mai rezistent la uzură și la intemperii decât gazonul natural. Materialul de umplutură de pe majoritatea terenurilor este reprezentat din ”firimituri” de cauciuc rezultat din anvelopele auto uzate. Același material este utilizat, în general, și în alte părți ale Europei. În Germania, de exemplu, aproximativ jumătate din terenuri folosesc ”firimiturile” de cauciuc sub gazonul artificial.
Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a început să studieze impactul asupra sănătății și asupra mediului al ”firimiturilor” de cauciuc în urmă cu aproximativ cinci ani. S-a vorbit despre un posibil efect cancerigen, dar nu au fost detectate probleme semnificative legate de particulele din aer pe terenurile de fotbal de sală.
Potrivit Institutului Finlandez de Mediu, ”firimiturile” de cauciuc sunt transferate în vecinătatea terenurilor cu echipamente de întreținere și trusa jucătorilor, de exemplu. Unele ajung, de asemenea, în gurile de apă pluvială și în afara zonei de teren. Apoi, devin o sursă nedorită de microplastic. În Germania se estimează că 11.000 de tone metrice de microplastic ajung în mediu de pe terenurile de sport.