În Europa sunt cunoscute mai mult de 6.000 de soiuri de ciuperci basidiomicete din care peste 800 sunt necomestibile, incluzând bureți bine descriși, dar de valoare încă necunoscută. Multe dintre acestea se pot găsi și în România.
Trebuie subliniat faptul că simțul mirosului și al gustului este dezvoltat altfel la fiecare om în parte. De asemenea, fiecare individ dezvoltă în cursul vieții preferințe diferite în acest domeniu. Astfel – cu excepția speciilor fără echivoc scârboase – clasificarea unei ciuperci ca necomestibilă rămâne parțial în opinia proprie.
Asupra unor ciuperci planează bănuiala toxicității, deși încă nu s-au izolat substanțe capabile să producă în mod cert otrăvirea. Nici practica clinică nu se dovedește de mare folos în cazul acestor fungi, căci pentru una și aceiași specie, există atât persoane care manifestă la consum simptome specifice intoxicării, cât și oameni ce nu se intoxică, indiferent de cantitatea consumată. Dintre speciile suspecte de ciuperci, amintim două specii: bureţi de mesteacăn (Cortinarius semisanguineus) și vinețica negricioasă (Russula nigricans)