joi, iulie 25, 2024
AcasăAlte știriMafia lemnului lasă Maramureşul fără păduri

Mafia lemnului lasă Maramureşul fără păduri

Defrişările ilegale au făcut pagube de milioane de euro

Maramureşul nu se laudă doar cu valoarea minunatelor tradiţii populare, atât de apreciate de turişti din toată lumea, ci şi cu un fond forestier de excepţie. Pădurile de aici, marea lor majoritate arboretumuri seculare de răşinoase, au devenit însă, de la evenimentele din 1989, o atracţie deosebită pentru hoţi. În aproape 30 de ani, în Maramureş s-a format cea mai puternică Mafie a lemnului, iar pădurile de aici – altădată mândria României – sunt pe cale de dispariţie.

Un recent raport al Institutului Naţional de Statistică evidenţiază că Maramureşul este judeţul care înregistrează cea mai acută pierdere a pădurilor prin defrişare. Inclusiv valoarea lemnului furat din pădurile istorice este imensă: 4 milioane de euro, doar în 2016, ceea ce reprezinta 45,59% din totalul la nivel national al prejudiciului cauzat de afaceri cu lemn ilegale, potrivit unui raport al Greenpeace România.

Prin defrişări de amploare, judeţul Maramureş a pierdut o suprafaţă de peste 5.000 de hectare, fiind, după Gorj, al doilea judeţ al ţării care pierde o suprafaţă atât de însemnată prin furt.

La polul opus Maramureşului se află judeţul Harghita care, potrivit datelor furnizate de INS, se laudă cu o creştere semnificativă a suprafaţei ocupate de păduri, creşterea fiind de aproape 35.000 de hectare!

Din punct de vedere al suprafeţelor regenerate artificial (regenerarea artificială reprezintă ansamblul de lucrări de plantare de puieţi, butaşi sau de însămânţare a unei suprafaţe de teren cu scopul de a se crea noi arborete, atât pe terenuri forestiere de pe care a fost exploatat arboretul matur, cât şi pe terenuri lipsite de vegetaţie forestieră) – pe primul loc, în 2016, s-a situat judeţul Suceava, cu 2.130 de hectare, urmat, la mare distanţă, de Harghita (821 de hectare) şi de Tulcea (709 hectare).

În ciuda avertismentelor că pădurile României sunt distruse de mafioţi (implicarea în aceste structuri este la nivel de lideri politici, afacerişti, procurori, poliţişti, agenţi ai serviciilor secrete) şi pier neştiute sub lanţul drujbelor, Senatul a adoptat zilele trecute un proiect de lege care permite defrişările în zone arii protejate, cu păduri virgine şi cvasivirgine.
Mai multe citiţi despre GUNOAIELE PĂDURII, AICI!

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

3 COMENTARII

  1. Romanii sunt un popor sub orice critica, de suboameni, prosti, scursuri morale, putori, prosti degenerati si analfabeti. Animalele de romani sunt de o barbarie cum nu ai vazut in epoca pietrei, gandesc si vad lumea mai rau ca niste animale, subtem unicati in Europa, niste anomalii genetice in randul europenilor. Daca tara asta era locuita de un popor de oameni normali puteam castiga enorm dintr-un asemenea brand de tara si din toate padurile virgine unice in Europa ca turism. Mai bine ar fi ramas Transilvania la unguri, sunt mult mult mai civilizati, onesti, inteligenti, buni si omenosi decat romanii…daca Ardealul ar fi ramas Ungariei acum niciuna din padurile regiunii nu ar fi fost distrusa.

  2. Romanii sunt o specie inferioara de scursuri, oligofreni si analfabeti care inca de la Burebista incoace dau in cap si fura ca atat ii duce mintea…isi vind si mama pentru o mana de bani, la ce sa te astepti? Orice popor de pe pamant este mai bun decat asta !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE