Aproape 10.000 de hectare de pădure seculară din Răstoliţa, Stânceni şi Lunca Bradului (judeţul Mureş), care au fost restituite iniţial moştenitorilor grofului Daniel Banffy, au revenit în proprietatea statului român, în urma unei hotărâri definitive pronunţată ieri, 6 iulie, de Tribunalul Giurgiu.
S-a ajuns în această situaţie datorită unui document al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii care a demonstrat că Daniel Banffy a fost un criminal de război şi că, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, proprietăţile i-au fost confiscate legal.
Procesul de revizuire a Hotărârii din 2007 privind retrocedarea suprafeţei de 9.323 hectare de pădure a fost iniţiat în anul 2014, de către fostul prefect Vasile-Liviu Oprea, în baza unui document emis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).În documentul CNSAS se arăta că averea lui Daniel Banffy nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist, ci a fost confiscată în baza unei sentinţe prin care era condamnat pentru instigare la crime împotriva umanităţii în perioada 1940-1944.
Potrivit documentului CNSAS, conduita lui Daniel Banffy în perioada de ocupaţie horthystă din Ardeal a fost „vădit contrară intereselor României şi populaţiei româneşti din Ardeal” şi că „faţă de această conduită, averea lui Banffy a fost preluată de statul român”.
În documentul CNSAS se arată că Daniel Banffy a fost condamnat, în 1952, la 8 ani de muncă silnică şi 10 ani degradare civică pentru instigare la crime împotriva umanităţii, prevăzute de art.3, lit. c din Decretul 207/48. Odată cu această condamnare s-a dispus şi confiscarea întregii sale averi.
Ce revendicări au cei din celebra familie Banffi şi ceea ce au obţinut până acum de la statul român, citiţi AICI.