Fostul suveran Mihai I al României a deţinut, în calitate de şef al Casei Regale, o importantă avere imobiliară. Între bunurile retrocedate Majestăţii Sale, decedat azi, s-au aflat şi importante trupuri de pădure, în total acestea acoperind o suprafaţă de 20.000 de hectare. La acestea se adaugă şi domeniul de la Săvârşin, cu un parc dendrologic de mare valoare, dar şi un Ocol ce administrează câteva mii de hectare de pădure. În ultimii ani, Ocolul Silvic Regal Săvârşin a raportat o cifră de afaceri de peste trei milioane de lei.
Astfel spus, Regele Mihai era, până la decesul său, cel mai mare proprietar de păduri din România, ca persoană fizică.
Trebuie însă să ne amintim că de la venirea lui Carol I, în 1866, și până la îndepărtarea lui Mihai, pe 30 decembrie 1947, Casa Regală a României a ajuns să dețină proprietăți cu adevărat impresionante. În ianuarie 1948, imediat după alungarea Regelui Mihai, comuniștii au evaluat bunurile la o suma echivalentă, astăzi, cu aproape un miliard de euro. Totul a fost confiscat.
Documentele publicate de comuniști în Monitorul Oficial, imediat după abdicarea forțată a Regelui, indicau în proprietatea Majestăţii Sale 29 de palate și castele, aproape patru milioane de acțiuni, zeci de clădiri și cabane în toată România, cinci fabrici și peste 15.000 de hectare de teren arabil. Două iahturi, aproape 137.000 de hectare de pădure și 708 medalii jubiliare și monede de aur în greutate totală de circa 15 kilograme, se adaugă bunurilor luate de comuniști.
Abia în 2001, statul român a decis să îi restituie o parte din avere. În urmă cu 16 ani, Mihai I reintră în posesia Domeniul Regal de la Săvârșin, din județul Arad. De asemenea, i-au fost înapoiate de-a lungul ultimilor ani, 20.000 de hectare de pădure, trei imobile și un teren în București, un imobil și terenuri în Poiana Țapului, câteva cabane și cantoane în Azuga-Predeal. Perla Coroanei – Castelul Peleș – a fost redobândită de fostul suveran abia în 2008, în același timp cu Castelele Pelișor și Foișor. Pelesul a fost construit de Carol I din fonduri proprii și este unicat prin valoarea să istorică și artistică.
Guvernul României a dorit să cumpere proprietarea de la Sinaia și a evaluat-o la 30 de milioane de euro. Negocierile au eșuat, însă, dar Regele a fost de acord că Domeniul să rămână în administrarea statului și să poată fi vizitat, în continuare. Despre valoarea de piaţă a Pelesului s-a vorbim mult, specialiștii vorbind despre sume care pot pleca de la 150 de milioane de euro. Nu s-a pus însă în discuție, niciun moment, vânzarea impresionantului castel.
Trebuie să mai spunem că entitatea privată care deţine acum cea mai mare suprafaţă de pădure din România este compania suedeză IKEA, care după ultimele achiziţii, ar ajunge la aproape 70.000 de hectare. Pe marginea acestui subiect vom reveni în curând.
Interesanta ideea voastra. Incep sa va banuiesc ca sunteti aproape jurnalisti profesionisti. Ati speculat tristul eveniment si ne prezentati o informatie pe domeniul vostru, forestier. Felicitari!
Nu mai plangeti! O vinde/taie Margareta pe toata. Sa-i faca poftele impostorului de radu duda. Pacat!
Regrete sincere! Felicitari SilvaNews, o pagina noua si frumoasa.
Deosebit site! Nu am gasit nicaieri, la un loc, atatea informatii despre arbori si padure.Felicitari, se vede ca sunteti oameni maturi, de calitate, care stiu sa lupte pentru o cauza..