Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva este, de 28 de ani, una dintre companiile de stat care scoate profit an de an. De vreo 5-6 ani, Romsilva a rămas singura întreprindere a statului care nu înregistrează pierderi, dimpotrivă, e mereu “pe plus”.
Acest fapt ne dă însă oarecum de gândit şi indică multe semne de întrebare. Suprafaţa împădurită pe care o are statul scade de la an la an într-un ritm vertiginos. De la 100% în 1990 s-a ajuns, la final de 2017, ca statul să aibă în proprietate numai 48% din pădurile României. Adică, a pierdut mai mult de jumătate şi cu toate acestea scoate un profit din ce în ce mai frumos.
Pentru anul acesta, 2017, şefii Regiei Naţionale a Pădurilor estimează o cifră de afaceri de aproape 500 de milioane de euro, mai mare cu 15% faţă de prognoza iniţială, şi cu venituri de peste 65 de milioane de euro, cu 9% mai mari decât datele planificate.
Numărul de angajaţi a scăzut în acest an la 16.241, de la 16.327 anul trecut, însă productivitatea muncii a crescut cu 17,3%, se laudă reprezentanţii Romsilva.
S-a tăiat mai puţină pădure
”Faţă de un program prognozat de recoltare a masei lemnoase de 9,56 milioane de metri cubi, la finalul acestui an Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva va recolta 9,37 milioane de metri cubi, adică 98% din program, rămânând nerecoltaţi 185.000 de metri cubi”, se arată în datele furnizate de liderii companiei de stat.
În acest an, Romsilva a avut un buget de investiţii de 40 milioane de euro, 21 de milioane de euro din fondul de accesibilizare şi 17 milioane din fondurile proprii.
”În privinţa fondurilor de accesibilizare, până la finalul anului vor fi realizate investiţii de 18,8 milioane de euro, iar în privinţa investiţiilor din fonduri proprii vor fi realizate investiţii de 15 de milioane”, menţionează oficialii Romsilva.
Se mai estimează că toţi indicatorii economici şi financiari prevăzuţi în planul de management vor fi realizaţi la finalul acestui an, unii dintre aceştia urmând să fie depăşiţi cu valori semnificative.
Citiţi şi Romsilva, al treilea mare angajator al ţării