Romsilva a făcut bilanțul pagubelor făcute de vântul ce a suflat cu putere, la începutul lunii februarie. Au fost afectate peste 120.000 de hectare de păduri de stat.
Suprafața pierdută este de peste cinci ori întinderea Bucureștiului (suprafața Capitalei este de 22.800 de hectare).
Arborii culcați de vântul puternic și de furtunile din 4 februarie însumează 748.000 metri cubi de lemn, potrivit unui comunicat al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva. Asta doar în pădurile statului! Dacă adăugăm pagubele produse în pădurile aflate în proprietate privată sau diferite asocieri, depășim pragul de un milion de metri cubi de lemn (n.r. – o gospodărie consumă, în medie, mai mult de 10 mc pe an, însă tot într-un an, în România se taie în jur de 20 de milioane mc).
Romsilva a anunțat că o pădure de peste o mie de hectare, aflată lângă Cheia (Prahova), a fost doborâtă în masă de rafalele de vânt ce au bătut și cu peste 120 km/h. Volumul estimat al pagubelor, doar în acest caz, este de aproape 30.000 de metri cubi de lemn.
Cele mai mari pagube au fost înregistrate în Mureș, unde au fost afectate peste 12.000 de hectare, și în Argeș, unde s-a consemnat o pagubă de 152.000 de metri cubi, pe o suprafață de peste 4.000 de hectare.
Au fost cosemnați mulți arbori doborâți de vânt și în Maramureș, Neamț, Bacău, Prahova, Covasna, Harghita și Gorj.
Copacii doborâți vor fi exploatați cu prioritate în perioada următoare, iar suprafețele afectate, promite Romsilva, vor fi reîmpădurite într-o perioadă de maxim doi ani. Să menționăm totuși faptul că în pădurile din Harghita și Bihor, de exemplu, sunt încă mii de arbori doborâți în urma unei furtuni petrecute în vara anului 2017. Aceștia nu mai pot fi utilizați și reprezintă un pericol pentru pădure.
Regia Națională a Pădurilor administrează mai mult de jumătate din pădurile României, peste 3,13 milioane de hectare.