În România sunt aprope șapte milioane de hectare de fond forestier. Din această suprafață, păduri întinse pe aproximativ 500.000 de hectare nu benefeciază de niciun fel de monitorizare și nu sunt păzite sau protejate în vreun fel, potrivit WWF România, care citează Inventarul Forestier Național.
Terenurile pe care se află aceste păduri nu sunt considerate ca făcând parte din fondul forestier național, iar proprietatea lor este incertă. Cel mai mare pericol este că ar putea fi distruse.
Potrivit legii, Statul recunoaște ca fiind păduri terenurile cu o suprafață de cel puțin 0,25 de hectare, acoperite cu arbori ce ating o înălțime de 5 (cinci) metri la maturitate, în condiții normale de vegetație.
Cele mai multe astfel de păduri ale „nimănui” se află în zona râurilor și canalelor, pe fânețe, pășuni sau la marginea unor terenuri agricole, potrivit WWF. Specialiștii spun că aceste păduri sunt importante din punct de vedere al biodiversității, pentru că adăpostesc ecosisteme rare și pot reprezenta zone ecologice de refugiu pentru specii protejate.
De asemenea, aceste păduri oferă, printre altele, protecție împotriva eroziunii solurilor, protejează malurile cursurilor de apă sau previn și combat efectele inundațiilor. Însă, tocmai pentru că nu sunt protejate, aceste păduri sunt degradate sau chiar distruse prin incendieri repetate, pășunat intensiv, tăieri ilegale, dar mai ales prin tăieri inadecvate.
Un exemplu de distrugere a acestor păduri a fost prezentat de polițiștii din Caraș-Severin, în luna februarie. Potrivit resita.ro, în Caraș-Severin, pădurile nepăzite și neadministrate cad pradă cu ușurință hoților care taie și sustrag lemne. Reprezentanți ai Gărzii Forestiere susțin că 90% din volumul arborilor tăiați ilegal în 2019 a fost identificat în aceste păduri.
Alte întinderi silvicole ale „nimănui” sunt cele care se încadrează în categoria pădurilor, însă au proprietari incerți sau care se află în litigii. În 2017, Ministerul Apelor și Pădurilor propunea să preia toate suprafețele nepăzite din România prin Gărzile Forestiere, împreună cu Regia Națională a Pădurilor. Ministrul de atunci, Doina Pană, spunea că „acest suprafețe, fiind nepăzite, sunt țintele preferate ale hoților și surse predilecte pentru tăierile ilegale”. Însă totul a rămas la stadiul de propunere.
Alianță pentru Pădure susține demersurile ca aceste terenuri cu vegetație forestieră să reintre în posesia statului, respectându-se prevederile legale.
[…] vorba despre Manchineel, care a și intrat în Cartea Recordurilor ca fiind „cel mai periculos arbore”. Este destul de rar și crește în zonele tropicale în partea de sud a Americii de Nord și […]