marți, septembrie 17, 2024
AcasăAlte știriPericolul ascuns al împăduririlor făcute lângă râuri

Pericolul ascuns al împăduririlor făcute lângă râuri

Împădurirea este un răspuns popular și promițător în fața provocărilor aduse de încălzirea globală, copacii consumând dioxid de carbon, un gaz de seră produs în masă în urma activității umane.

Există, însă, o problemă – pădurile pot provoca scăderea dramatică a debitelor râurilor.

Un studiu realizat la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, a arătat că debitul râurilor lângă care au fost plantate păduri scade semnificativ odată cu dezvoltarea copacilor. În unele regiuni, râurile au dispărut complet în doar 10 ani.

”Împădurirea este o armă importantă în războiul cu schimbările climatice, însă trebuie să luăm atent în considerare ce zone împădurim”, a spus Laura Bentley, cercetător la Institutul de Cercetare și Conservare al Universității Cambridge și autoare a raportului.

Împădurirea unor zone extinse este o metodă bună de a reduce nivelul de dioxid de carbon din atmosferă, însă există și riscuri.

Studiul realizat de cercetătorii de la Cambridge a observat 43 de păduri noi, plantate lângă râuri, și au măsurat nivelul disponibilității apei în regiune.

După cinci ani de la plantarea copacilor, debitul râurilor scăzuse cu un sfert, scrie Climate News Network.

După 25 de ani de la plantarea pădurilor, râurile aveau, în medie, un debit mai mic cu 40%, iar în unele cazuri au secat complet. Cele mai dramatice scăderi au fost înregistrate în apele râurilor din Australia și America de Sud.

”Râurile nu își revin după plantarea copacilor, nici după decenii”, a declarat și David Coomes, cercetătorul care a condus studiul publicat în jurnalul Global Change Biology.

Și solul în care sunt plantați copacii este o variabilă importantă în această ecuație. Astfel, copacii plantați pe pajiști, unde solul e sănătos, scad dramatic nivelul râurilor, însă cei plantați în zone folosite pentru agricultură, o pădure ajută la repararea solului, iar debitul râurilor scad într-o măsură mai mică.

În mod straniu, efectul pădurilor asupra râurilor are un efect mai mic în zonele aride, decât în cele umede.

”Schimbările climatice vor afecta disponibilitatea apei la nivel global”, a mai spus Bentley, adăugând: ”Dacă studiem acum felul în care împăduririle afectează debitul râurilor, vom putea minimiza consecințele pentru oameni și mediu”.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE