Vreți să identificați, atunci când vă plimbați prin natură, ce urme lasă animalele sălbatice ce cresc în țara noastră? Ei bine vă oferim în acest articol posibilitatea de a recunoaște ce urme lasă pisica sălbatică, lupul, vulpea, ursul, vidra, nevăstuica, jderul, viezurele, capra neagră, cerbul și căprioara, porcul mistreț, iepurele, ariciul și veverița.
Pisică sălbatică
– preferă să păstreze distanța față de oameni și activitatea sa este în general nocturnă. Mersul lor lasă urme sub forma a patru degete și o pernuță, ghearele acestora retragându-se în timpul mersului.
Lupul și vulpea – urmele afișează patru degete cu urme de gheare și o pernuță mai mare decât în cazul pisicii sălbatice. Urmele lupului sunt distinctive, ele urmând o linie dreapta.
Ursul – este un animal adesea solitar, puternic și cu o viteză foarte mare în timpul alergatului. Urmele labelor prezintă urme de gheare și pot avea o dimensiune aproximativă de 30×18 cm, cu cinci degete lungi și cu urme distinctive a pernițelor degetelor. Picioarele din spate lasă urme mai înguste.
Vidra – lasă urme cu cinci degete unite de membrana interdigitală, de formă aproape circulară, de aproximativ 7,5×6 cm.
Nevăstuica – are cinci degete cu ghiare bine spațiate, însă prezența părului pe pernuța principală de obicei face greu de recunoscut urma.
Jderul – lasă urme de 8x7cm, sub forma a cinci degete cu gheare puternice. Părul de pe perniță poate altera urma.
Viezurele – prezintă cinci degete cu gheare proeminente și o pernuță mare. Urma sa poate fi confundată cu cea a unui urs mic. Lungimea pasului este de aproximativ 50 cm.
Capra neagră – trăiește în general în turme mici, pe grohotișuri și platouri alpine. Urmele copitelor sunt formate din două amprente neunite, urmele picioarelor din față fiind mai rotunjite decât a celor din spate.
Cerbul și căprioara – au degetele copitate, lăsând o urmă formată din două segmente. Urmele lăsate în timpul mersului se suprapun de obicei, cele lăsate în timpul alergatului sunt mai depărtate.
Porcul mistreț – trăiește în mici familii. Urmele sale pot semăna cu cele ale cerbului, distincția fiind degetele mici de pe lateral.
Iepurele – lasă puține urme pe pământ moale, dar combinația de urme rotunde și mici în față și urme lunguiețe în spate este distinctivă. Putem observa cinci degete în față și patru în spate. În timpul alergatului, urmele picioarelor din spate sunt înaintea picioarelor din față, dar pe laterale.
Ariciul – are o urmă formată din cinci degete, dar de obicei doar patru sunt vizibile.
Veverița – are patru degete în față, cinci în spate, toate prezentând gheare.
Aflaţi cum arată urmele animalelor din pădurile României AICI, în Biblioteca Silvanews.