ALERTA. Potrivit unui articol riseproject.ro, publicat în 2016, banii corporației Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, au hrănit politicieni, funcționari și afaceriști cu probleme penale. Firmele lor au tăiat pădurea și au vândut buștenii direct grupului patronat de una dintre cele mai bogate familii din Austria. Majoritatea lucrează exclusiv pentru Schweighofer, iar sumele pe care le încasează sunt amețitoare, dezvăluind miza financiară a dezastrului din pădurile românești.
Cel mai important furnizor este chiar statul român, prin Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, ai cărei şefi supremi au fost judecaţi, acum şi în trecut, pentru fapte de corupție, dar și pentru aport logistic şi sprijin unor grupuri infracțional organizate în Mafia retrocedărilor.
CONCURENŢA UCISĂ. RiseProject a analizat primii douăsprezece furnizori de lemn ai Schweighofer, care, împreună, au livrat peste o treime din cantitatea totală a buștenilor cumpărați de compania austriacă în perioada 2013-2014. Adică, primii douăsprezece beneficiari ai banilor plătiți de Schweighofer, așa cum rezultă din miile de contracte de achiziții ale corporației declarate la Fisc. Cei 12 furnizori doboară copaci, în special în județele Alba, Bistrița, Harghita, Maramureș și Suceava, adică zonele cele mai afectate de tăierile masive de pădure.
CONCLUZIE. Unele dintre aceste companii sunt manevrate chiar de către directori ai Holzindustrie Schweighofer. Altele duc la oficiali ai statului și au intrat deja în atenția procurorilor. Sunt și patroni de firme furnizoare cu un vast trecut infracțional, precum și unii finanțați direct de către corporația austriacă pentru a fi încurajați să taie cât mai mult.
CITIŢI ŞI:
[…] Principala critică este că, deși doar procesează, Holzindustrie Schweighofer ar fi cauza defrișărilor masive din România, din ultimii ani, pentru că achiziționează material lemnos. Despre scandalul în care este implicată compania austriacă puteţi citi aici. […]
[…] lemnul din parcurile naționale și pădurile virgine. Binecunoscuta companie austriacă Holzindustrie Schweighofer a răspuns că va refuza lemnul care provine din cele 13 parcuri naţionale ale Romaniei și din […]