marți, septembrie 17, 2024
AcasăAlte știriSilvoterapia – cum te ajută pădurea să fii sănătos

Silvoterapia – cum te ajută pădurea să fii sănătos

Silvoterapia este o practică terapeutică străveche și constă în a realiza diferite exerciții fizice în pădure, de la jogging și mersul pe bicicletă până la plimbări foarte scurte, odihnă și meditație la umbra arborilor.

Aerul din pădure este foarte bogat în oxigen, conținând o cantitate apreciabilă de ioni negativi de oxigen. Acesti ioni de oxigen sunt precum niște compuși organici indispensabili vieții – “vitaminele aerului”. Ei stimulează toate funcțiile organismului, ajutând la menținerea tinereții printr-un proces eficient de oxigenare a creierului. De asemenea, aceste “vitamine” activează circulația sângelui, crește numărul globulelor roșii, favorizează somnul și ușurează respirația celor cu probleme pulmonare. Aerul pădurii fortifică, vitalizează, crează o stare de bună dispoziție. De această terapie se pot bucura cei suferinzi de probleme respiratorii, migrene, probleme psihice ușoare (iritare, nevroze, insomnie) etc., iar perioada optimă a unui asemenea tratament este înainte de masă și noaptea.

Alte „leacuri” pe care pădurea le produce neîncetat sunt fitoncidele, care sunt „antibioticele pădurii”. Acestea sunt niște substanțe organice volatile cu acțiune bactericidă, fungicidă, bacteriostatică și fungistatică. La majoritatea arborilor aceste substanțe antibiotice cresc treptat din primăvară, ajungând la cele mai înalte valori în lunile de vară și începutul toamnei, după care scad. Cel mai bun producător a fitoncide este pădurea de pin. Aerul din pădurile de pin și cedru este, practic, steril. Fitoncidele de pin măresc vigoarea generală a organismului, au un efect benefic excelent asupra sistemul nervos. Manifestări deosebite a proprietăților fitoncidelor se manifestă la arbori cum ar fi: anin, arțar, călin, chiparos, iasomie, magnolie, mesteacăn, plop, salcie, salcâm și stejar.

Energii mentale oferite tot de pădure

În psihoterapie, tratamentul cu ajutorul pădurii are importante efecte asupra psihicului uman. Psihoterapeuții afirmă că pădurea poate influența psihicul uman prin formele, culorile, sunetele și mirosurile care există în pădure. Astfel, copacii înalți exprimă voință și dârzenie, cei cu coroana mare și bogată exprimă măreție și putere. Arborii cu o formă neregulată exprimă multă imaginație. De asemenea, cei cu ramuri groase și puține exprimă forță, iar cei cu ramuri subțiri și numeroase – sensibilitate; ramurile sinuoase exprimă dificultate, cele orizontale – statornicie, cele verticale – dorința de afirmare, iar cele înclinate – lipsa de voință. Frunzele mari și groase exprimă forța, cele subțiri și sensibile la adierea vântului – agitație, instabilitate. Specialiștii afirmă că o pădure privită de aproape are efecte stimulatoare, iar de departe are efecte sedative.

Prin principiul rezonanței, noi putem să asimilăm de la arbori o parte din forța și farmecul lor, amplificându-ne energia subtilă necesară armonizării ființei noastre pe multiple planuri. Astfel, de exemplu, se recomandă celor triști să se plimbe prin păduri de brazi sau toamna pe alei cu arțari, când frunzele lor sunt galben-portocalii. Celor apatici să se plimbe printre plopi sau brazi, iar celor rigizi să se relaxeze pe malul apelor cu salcii plângătoare.

Aceasta metodă terapeutică este indicată în combaterea oboselii și a stresului, celor suferinzi de astm bronșic, bronșită cronică, ateroscleroză, hipertensiune arterială, nevroze, insomnie, dar și omului sănătos pentru călirea organismului.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE