Recent, o nouă controversă a alterat relația dintre silvici și societate: subiectul tăierilor ilegale, amploarea și gravitatea acestora, în contextul diferenței între cifra “volumului dispărut” dat de Inventarul Forestier Național și volumul “legal” al recoltei raportat de Institutul Național de Statistică. Practic, potrivit unui studiu al IFN din pădurile României se recoltează anual 18 milioane de metri cubi legal și 20,6 milioane de metri cubi fără acte. Adică ilegal.
Noul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, liberalul ieșean Costel Alexe, a amplificat tensiunea mergând pe mâna unor reprezentanți de organizații neguvernamentale, fără vreo consultare cu profesioniștii silvici.
În aceste condiții, specialiști din domeniu, reprezentanți ai tuturor sectoarelor reprezentative din industria lemnului și administrarea pădurilor vor încerca să ofere un răspuns împreună cu autoritățile la întrebarile care trebuie sa stea la baza unei strategii forestiere nationale, la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi.
Evenimentul se va desfășura joi, 05 decembrie, la Hotel Epoque din București, începând cu ora 09:30, și este organizat de Fordaq România, cu sprijinul Consiliului Pădurilor și Dezvoltării Rurale, și este susținut de Patronatul Investitorilor Autohtoni din România- PIAROM, Coaliția pentru Libertatea Comunicării și Comerțului și Bursa Româna de Afaceri.
Principalele teme de dezbatere din cadrul acestei întâlniri sunt:
• Starea pădurilor conform Inventarului Forestier Național, cu accent pe explicitarea cifrei de 38,6 milioane mc „lemn dispărut” anual din păduri.
• O nouă viziune de politică forestieră, cu accent pe un nou sistem de valorificare, pază, trasabilitate și control a provenienței legale a masei lemnoase – dezvoltarea sistemului SUMAL.
• Finanțarea sectorului forestier prin planurile naționale strategice ale Politicii Agricole Comune 2021-2027 a Uniunii Europene.
• Prezentarea concluziilor grupului consultativ de lucru – organizații reprezentative ale proprietarilor și administratorilor de păduri, sectorului de exploatare și prelucrare primară a lemnului și mediului universitar – Priorități de finanțare 2021-2027.
• Unde se regăsește România, domeniul pădurilor și al industriilor bazate pe lemn din România, în contextul noilor politici și dezvoltări europene, care au devenit ținte de atins sau vor deveni ținte și pentru România ?
• Care este starea pădurilor conform datelor Inventarului Forestier Național?
• Este recolta de lemn din pădurile României sustenabilă?
• Pot pădurile României satisface necesarul de resursă concomitent cu protejarea elementelor de patrimoniu natural și asigurarea funcțiilor ecosistemice ale pădurilor?
• Care ar trebui sa fie sensul evoluțiilor măsurilor de combatere a tăierilor ilegale?
• Pornind de la provocările lansate de starea pădurilor și a economiei bazate pe lemn din România în contextul politicilor europene, care ar trebui să fie prioritățile de finanțare pentru domeniul pădurilor, în noul exercițiu financiar al UE dedicat politicii agricole comune, exercițiu în care România și-a propus să aloce 35 % din sumele disponibile măsurilor de mediu și climă?
Să mai menționăm că la eveniment a fost invitat și ministrul Costel Alexe.