Chiar dacă o pădure nu apare peste noapte, puteți crește o mică oază de verdeață în doar câțiva ani și fără prea mult efort.
În loc să privim natura ca pe ceva exterior orașelor și cartierelor, unde copacii sunt rari și păduri de mici dimensiuni există doar în parcuri, poate e timpul să contribuim fiecare la împădurirea României.
Astfel, dacă aveți la dispoziție chiar și doar câțiva metri pătrați de teren, puteți înghesui acolo mai multe tipuri de plante, care să trăiască în armonie și să ofere liniște și relaxare.
Spațiile urbane au nevoie de ”zone cu mini-păduri foarte dese, formate din numeroase specii de plate”, crede Shubhendu Sharma, unul dintre pionierii acestei abordări, potrivit TreeHugger.
Sharma crede că lucrând îmmpreună cu natura și plantând mini-păduri sunt doi pași esențiali pentru îmbunătățirea biodiversității și a calității aerului.
Copacii oferă adăpost și umbră, atât pentru oameni, cât și pentru animale.
Iată pașii de bază pe care trebuie să îi parcurgi pentru a crește o pădure la oraș:
În primul rând, calitatea solului este foarte importantă. În funcție de tipul solului, dar și de climă, putem alege deja copacii pe care vrem să îi plantăm. Ca orice organism, plantele trebuie să se hrănească pentru a crește, iar aici oamenii pot oferi puțin ajutor. Solul ar trebui îmbunătățit, iar apoi plantați puieții, foarte aproape unul de celălalt, între 3 și 5 pe metru pătrat.
În exemplul său, indianul Sharma spune că o mini-pădure ar trebui să aibă cel puțin 100 de metri pătrați, însă noi credem că și proiectele mai mici sunt importante.
Odată ce vor începe să crească, plantele din micuța pădure urbană vor reține apa de ploaie mult mai bine, iar fiecare frunză care va cădea se va transforma, treptat în humus.
Sunt multe motivele pentru care specialiștii recomandă plantarea foarte deasă a puieților în aceste cazuri. Ei încearcă să accelereze creșterea plantelor prin stimularea concurenței pentru lumină. Mai mult, cu cât o pădure crește mai repede, cu atât produce mai multe substanțe nutritive și, evident, își accelerează și mai mult dezvoltarea.