duminică, decembrie 8, 2024
AcasăAmenajăriPROCESUL DE PRODUCȚIE FORESTIERĂ

PROCESUL DE PRODUCȚIE FORESTIERĂ

Procesul de producție forestieră cuprinde două laturi, și anume: un proces natural, cu caracter biologic, de creștere a arborilor deci de formare a lemnului, și un proces cu caracter economic asupra activităților de cultură, protecție, pază și exploatare efectuate de la întemeierea pădurii și până la recoltarea produselor sale. Aceste activități sunt strâns legate între ele.

O pădure se întemeiază, de obicei, pentru a produce lemn. În afară de lemn, pădurea oferă o serie de alte produse (fructe, ciuperci, etc.) și exercită multiple influențe protectoare asupra climei, scurgerii apelor, faunei și florei.

Ghebe
Hribi

Amenajamentul stabilește cantitatea de lemn care trebuie recoltată anual dintr-o pădure, astfel încât să se asigure scopul în care este gospodărită, și, de asemenea, modul cum trebuie să se recolteze aceste cantități anuale, cu indicarea locurilor unde se execută tăierile.

Amenajament

Anumite specii de arbori au capacitatea de a crește mai repede decât altele. Industria de prelucrare a lemnului de preferința unor specii în funcție de calitățile tehnologice ale lemnului. Asortimentul de specii cel mai potrivit într-o pădure care se întemeiază, precum și compoziția viitoare a acesteia în raport cu starea ei actuală se stabilesc cu ocazia întocmirii proiectului de amenajament, pe baza unei atente analize a condițiilor tehnice și a cerințelor economice.

Unele specii au înrădăcinare trasantă, ceea ce face ca ancorarea lor în sol să nu fie suficient de solidă. Din acest motiv, arboretele constituite din asemenea specii sunt ușor expuse doborâturilor de vânt, sau altor intemperii. Amenajamentul elaborează măsuri prin care să se poată asigura dezvoltarea acestor arborete și precizează lucrările necesare pentru a le proteja împotriva factorilor climatici dăunători.

Amenajarea pădurilor este, deci, o activitate tehnică și de organizare economică pe baza căreia se elaborează un document care reprezintă studiul de reglementare a procesului de producție forestieră. Între procesul de producție forestieră și amenajarea pădurilor există o astfel de interdependență. Amenajamentul, ocupându-se de organizarea pădurilor în vederea exercitării în cele mai bune condiții a funcțiilor multiple, se ocupă implicit de organizarea procesului natural al producției de lemn.

Spre deosebire de agricultură, unde majoritatea plantelor cultivate se recoltează anual, în silvicultură, procesul biologic al produsului de lemn durează, în condiții fizico-geografice de la noi, un timp mult mai îndelungat, de regulă între limite cuprinse între 60-160 de ani. Această particularitate a producției de lemn face ca să nu fie posibilă recoltarea anuală a creșterilor decât prin gruparea arboretelor de vârste diferite și prin tăierea anuală numai a celora ajunse la vârsta de exploatare. Pentru a se asigura an de an, masa lemnoasă, este dorit ca pădurea care se amenajează să fie constituită din arborete de toate vârstele.

Arborii și arboretele trebuie să fie în așa fel reprezentate pe categorii de vârstă sau de grosimi, încât în fiecare an o anumită parte să poată atinge dimensiunile necerare pentru exploatare. Aceste particularități determină o anumită structură a pădurii, care se poate asigura în urma aplicării consecutive a prevederilor amenajamentului. În cadrul activității sale de organizare a procesului natural al producției de lemn, amenajamentul urmărește să stabilească și o anumită orânduire în spațiu a pădurii, care să asigure acesteia o structură cât mai corespunzătoare, pentru a da maximum de produse și efecte protectoare.

Îndrumarea pădurii de amenajament spre structura dorită se face într-un interval de timp îndelungat, echivalent cu perioada care se scurge de la întemeierea unui arboret și până la recoltarea sa. Această perioada de timp care variază, de obicei, în limite foarte largi, de la 15-20 de ani, la 120-160 de ani, constituie cadrul general în care se organizează procesul de producție forestieră. Măsurile preconizate de amenajament în acest interval de timp se orânduiesc într-un fel anumit, după scopurile de gospodărie propuse.

Citește și: Exploatabilitatea pădurilor

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE