vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăDendrologieSTEJAR BRUMĂRIU

STEJAR BRUMĂRIU

QUERCUS PEDUNCULIFLORA

CARACTERE MORFOLOGICE

Arbore indigen de mărimea a II-a, rar depăşind 25 m.

Se deosebeşte de Quercus robur prin:

tulpina se păstrează uneori dreaptă până la vârf,

scoarţa formează ritidom foarte de timpuriu, mai gros şi adânc crăpat,

mugurii relativ mari, ovoid-alungiţi,

frunzele sunt variabile ca formă, cu lăţimea maximă în ½ superioară, peţiol scurt de 4-10 mm, lobii mijlocii stau aproape perpendicluar pe nervura mediană, pe faţă verzi întunecat, pe dos cenuşii-brumării, de regulă pubescente şi uneori glaucescente; cele 5-7 perechi de lobi sunt rotunjiţi sau acuţi, întregi, sinuaţi sau lobulaţi, cu sinusuri înguste; în staţiunile cele mai uscate au aspect coriaceu,

Înfloreşte cu 2 săptămâni mai târziu decât stejarul evitând astfel îngheţurile târzii; inflorescenţele femele sunt lung pedunculate,

ghindele sunt aşezate pe un peduncul lung de până la 15 cm, iar ghinda este mare (3-5 cm), pe cupă cu solzi gheboşi cu vârf lat, aşezaţi în rânduri circulare.

AREAL. CERINŢE ECOLOGICE

Stejarul brumăriu are un areal limitat la Peninsula Balcanică, nordul Asiei Mici, Caucaz, Crimeea. În România, apare în silvostepa Olteniei, Munteniei, Dobrogei şi sudul Moldovei.

Din punct de vedere ecologic se poate spunde despre stejarul brumăriu că este specie de silvostepă, reclamă un climat cald, suportă bine seceta,  putând creşte în amestec cu Q. robur şi Q. pubescens. Este mai rezistent decât stejarul la uscăciunea atmosferică şi cea a solului.

Formează arborete pure pe cernoziomuri levigate sau pe dune cu sol afânat, nisipos şi suficient de reavăn.

Variabilitate:

Q. p. var. atrichoclados, cu frunze pe dos puberule până la fin tomentoase şi cenuşii,

Q. p. var. virescens, cu frunze pe dos verzi-cenuşii, pubescente numai în tinereţe, apoi glabre.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

DENDROLOGIE

MOLID

FAG

2 COMENTARII

  1. Buna ziua, știți cumva de la ce copac găsesc urșii ghinde/jir ? Specificați și soiul, deoarece eu nu găsesc care tip de stejar poate fi găsit in zona montană, de exempl . As vrea sa cumpăr niște puieti pt plantare (sa ii ofer unei asociații pt a fi plantați) care sa ajute ursii sa aibă hrana, pt a nu mai fi nevoiți sa coboare după hrana in zona populata .

  2. Bună ziua! Luați legătura cu Laurențiu Ciornei, președinte al asociației Alianță Pentru Pădure. (laurentiu.ciornei@ince.ro sau 0722.283.403)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE