sâmbătă, octombrie 5, 2024
AcasăÎmpăduririPepiniere forestiere

Pepiniere forestiere

Pepiniera reprezintă  un teritoriu cu anumite caracteristici, destinat culturii intensive de plante tinere, transplantate ulterior pe diferite terenuri. În pepinierele silvice se produc puieţi destinaţi împăduririlor, reîmpăduririlor, instalării în spaţii verzi urbane si periurbane, folosiţi ca port altoi pentru specii lemnoase decorative (trandafirii, spre exemplu), pomicole (cireş, măr, păr ş.a.).

În pepinierele silvice se fac, de asemenea, culturi de plante “mamă” pentru obţinerea butaşilor de tulpină lignificaţi, semilignificaţi, verzi, a butaşilor de rădăcină, a puieţilor din marcote etc.

Avantajele producerii puieţilor în pepiniere sunt numeroase:

  • obţinerea unor puieţi cu însuşiri superioare într‐o perioadă de timp mică;
  • asigurarea la livrare de exemplare egale sau superioare standardelor privind dimensiunile minime, sănătatea, autenticitatea şi puritatea lotului;
  • obţinerea unui număr mare de puieţi pe unitatea de suprafaţă;
  • uniformitatea lotului de puieţi, ca urmare a asigurării condiţiilor asemănătoare de cultură;
  • mecanizarea lucrărilor de pregătire a solului, de instalare a culturilor, de îngrijirea solului, a plantulelor şi puieţilor;
  • efectuarea permanentă  a controlului fitosanitar preventiv  şi/sau adoptarea unor măsuri imediate de combatere a eventualelor daune provocate de dăunători biotici sau abiotici;  asigurarea personalului specializat pentru conducerea diferitelor tehnologii  şi/sau executarea efectivă a lucrărilor.

După  durata de exploatare cele mai multe pepiniere silvice sunt permanente-destinate producerii puieţilor pe o perioadă îndelungată (decenii). Ele sunt sistematizate în secţii de cultură, se aplică  rotaţia culturilor forestiere cu plante erbacee, beneficiază  de spaţii amenajate pentru procesarea fructelor, condiţionarea seminţelor, păstrarea acestora pe o perioadă scurtă şi pregătirea pentru semănat, confecţionarea butaşilor, fiind dotate cu utilaje pentru lucrarea solului, îngrijirea puieţilor, scosul acestora etc.

Pentru producerea a două‐trei generaţii de puieţi se pot înfiinţa pepiniere volante sau provizorii, cu suprafeţe reduse, situate în apropierea terenurilor de împădurit. Acestea sunt, în general, lipsite de dotările pepinierelor permanente. Convenţional, pepinierele silvice se clasifică  după suprafaţă  în: pepiniere mici, mijlocii  şi mari, în funcţie de preponderenţa speciilor de răşinoase şi foioase cultivate.

Pepinieră
Pepinieră

 

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE