Toamna în pădure

Cu toții admirăm spectacolul de culori oferit toamna de frunzele căzătoare ce dau de veste că iarna se apropie.

Frunzele, care devin toamna ruginii, am putea spune că sunt fabricile alimentare ale naturii. Plantele primesc apă din sol prin rădăcini, iar frunzele captează dioxidul de carbon din aer. Cu ajutorul razelor solare, apa și dioxidul de carbon sunt transformate în glucoză. Cu ajutorul acesteia plantele se hrănesc și se dezvoltă.Procesul de transformare a apei și dioxidului de carbon în glucoza cu ajutorul soarelui se numește fotosinteză. La realizarea procesului contribuie și o substanță chimică numită clorofilă. Ea este cea care oferă plantelor culoarea verde.

Spre sfârșitul verii, începutul toamnei, zilele devin din ce în ce mai scurte. Astfel, arborii simt că iarna se apropie și încep să se pregatească de sosirea iernii.

În anotimpul rece, apa și lumina nu sunt suficiente pentru facilitarea procesului numit fotosinteză. Arborii încep în această perioadă să se odihnească și să trăiască în continuare cu ajutorul alimentelor stocate pe parcursul verii. Așa zisele fabrici alimentare sunt închise, clorofila ce colorează frunzele. Treptat, după dispariția acesteia frunzele capătă culoarea ruginie specifică toamnei.

Frunzele arțarilor (Acer saccharicum-foto) spre exemplu pastrează o cantitate însemnată de glucoză în compoziție la sosirea toamnei, după ce procesul de fotosinteză s-a încheiat. Astfel, nopțile reci și cele câteva raze de soare care reușesc să păcălească norii sunt ingredientele principale ce transformă culoarea frunzelor acestor arbori într-un roșu aprins.Frunzele de stejar capătă toamna o culoare maro deoarece acestea stochează și deșeuri, nu doar glucoză.

Arborii și plantele se pregătesc pentru venirea iernii, oferindu-ne astfel un ultim spectacol colorat pe care îl admirăm ori de cate ori ne plimbăm în mijlocul naturii.

SilvaNews vă invită să-l apreciaţi! Punteți să puneţi pe Facebook, la comentarii, propriile voastre fotografii cu minuni colorate ale toamnei în pădure! Cele mai frumoase vor fi premiate!

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here