Reprezentanții Romsilva – Parcul Natural Apuseni au postat pe pagina lor de Facebook imagini surprinse în pădure de o cameră de supraveghere. În imagini se văd niște lupi care își marchează teritoriul.

„Comportamentul teritorial este o expresie a competiției pentru spațiu și resursele existente (hrană, zone de liniște). Fiecare haită tinde să ocupe un teritoriu bine definit”, scriu reprezentanții Romsilva – Parcul Natural Apuseni.

Specialiștii spun că, deși în România este una dintre cele mai mari populații de lupi din Europa, adică aproximativ 3.000 de exemplare, specia este amenințată din cauza faptului că habitatul este fragmentat tot mai mult și fenomenul braconajului.

Studiile făcute în ultimii ani în cadrul proiectului european WolfLife arată că haitele din Carpații de Curbură, de exemplu, sunt mai slab dezvoltate numeric decât cele din alte părți ale globului. Dacă la noi o haită are, pe timpul iernii, între 3 și 5 indivizi, în nordul continentul american haitele pot ajunge și la 24 de indivizi. Diferența uriașă este cauzată de lipsa de hrană.

Lupul este un animal de talie mijlocie, cu o lungime de circa 130 de centimetri și o greutate de până la 70 de kilograme. Mușchii cefei sunt foarte dezvoltați și ajută lupul să care prada. Blana este de culoare roșcat-cenușie în timpul verii și cenușie deschis iarna. Are mirosul, auzul și văzul foarte dezvoltate.

Ierarhia haitei de lupi face ca perechea ce participă la reproducere să inhibe instinctul de împerechere al celorlalți membri. Lupul are o singură parteneră toată viața. O femelă fată în jur de 7 pui. Vânează cerbi, căprioare, mistreți și alte animale domestice. Cercetătorii au descoperit că în pădurile din România se hrănește de multe ori, din cauză că hrana ar fi mai puțină, cu câini hoinari.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here