Specie exotică, de mărimea a I-a, ajungând până la 50 m.

Morfologic se aseamănă foarte mult cu pinul strob.

Tulpina este dreaptă cu elagaj greoi, scoarţa cenuşie, subţire şi netedă, cu pungi de răşină, iar ritidomul este negricios, crăpat în plăci.

Coroana este larg piramidală, cu ramuri orizontale mult întinse în lateral. Lujeri sunt mai groşi, verzi brumaţi, glabri, iar mugurii sunt cilindrici, la vârf ascuţiţi.

Ace câte cinci în teacă, foarte lungi, 10-20 cm, subţiri, moi, brumate albăstrui, atârnă în smocuri bogate la vârful lujerilor.

Conuri extrem de mari, 15-30 cm, pendente, încovoiate, pedunculate, asemănătoare cu cele de pin neted, dar mult mai mari; după diseminare conurile rămân mult timp pe ramuri, astfel încât pe lujer se găsesc conuri din două fructificaţii succesive.

Specia este originară din Himalaya, unde vegetează la altitudini de 1600-3800 m, fiind un arbore montan, întâlnit în arborete pure sau în amestec cu Cedrus deodara şi Abies pindrow.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here