vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDendrologieSCORUŞ DE MUNTE, SCORUŞ PĂSĂRESC

SCORUŞ DE MUNTE, SCORUŞ PĂSĂRESC

SORBUS AUCUPARIA

Arbore indigen, mărimea a III-a,15-20 m, uneori arbust.

Înrădăcinarea este puternică, pivotant-trasantă.

Tulpina este dreaptă, cu scoarţa netedă, lucioasă, cenuşiu-mozaicată, asemănătoare cu a fagului în tinereţe, apoi apare un ritidom subţire, exfoliabil în fâşii late.

Coroana este rară, cu ramuri puţine.

Lujeri viguroşi, la început prevăzuţi cu o pieliţă ce se exfoliază, brunroşcaţi, glabri, lucitori, cu lenticele mari; prezintă brachiblaste viguroase, terminate cu un mugure.

Muguri alterni, ovoconici, cel terminal mai mare (1-2 cm) şi cu vârful îndoit; solzii sunt negri-violacei, cenuşii, lânoşi sau mătăsos-păroşi; cei laterali mai mici, alipiţi de lujer, cu vârful deplasat lateral.

Frunze imparipenat compuse, 10-16 cm, cu 9-17 foliole oblonglanceolate, acute, serate, glabre sau păroase, sesile, toamna colorate roşu.

Flori albe, pe tipul 5, grupate în corimbe terminale erecte.

Fructele sunt ovoide, de 8-10 mm, cărnoase, roşii rar gălbui şi rămân pe arbore până iarna târziu.

Arealul general este cantonat în Europa, Asia, lipsind din Peninsula Balcanică şi ajunge la limita polară a vegetaţiei forestiere. În România, este frecvent în zona montană, până în jnepenişuri: rarişti, liziere, unde se manifestă ca specie cu comportament pionier. S. a. ssp. lanuginosa apare în silvostepă (Oltenia, Dobrogea).

Scoruşul păsăresc are exigenţe reduse faţă de climă şi sol: se dezvoltă bine în climate montane-continentale, reci, umede. Preferă soluri brunacide, cu humus de tip moder, putându-se instala şi pe stâncării şi chiar turbării. Este adaptabil la climate calde, uscate (ex. dealuri subcarpatice, silvostepă). Are un temperament de semiumbră.

Variabilitatea speciei: S. a. glabrata, cu frunze glabre, S. a. lanuginosa, cu frunze mature tomentoase, cel puţin pe dos.

 

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

DENDROLOGIE

MOLID

FAG

5 COMENTARII

  1. La mine in sat este un copac, cred ca are peste 200 de ani, pste 20-25 m inaltime, care face niste fructe ca perele, dar mici. Oamenii ii spun scorus. Fructele nu pot fi mancate decat dupa ce druma pe ele, fiind pe jos, sub copac. Fructele nu cresc tip ciorchine, ci individual, din cate imi aduc aminte. Nu sunt pere padurete, pe care le stiu foarte bine, dar sunt acelasi, de o culoare verde si galbuie.
    Cum pot sa cumpar si de unde un astfel de soi. Nu este mosmon nici aronia.

    Multumesc

    • Şcoruşul, sorbus domestica pyriformis! Se pot planta seminţe din fructele care cad pe jos, sub copac, într-un ghiveci mai mare! Seminţele pot fi puse în ghiveci în decembrie şi până în mai ar trebui să aveţi o mică plăntuţa sau mai multe, pe care le puteţi planta în sol în toamna următoare, pe la jumătatea lunii octombrie.Şi eu caut acest copac de foarte mult timp dar am aflat de curând de la un inginer silvic că se poate obţine şi prin seminţele din fructe… ! Rog sunaţi la zeroşapteşasecincicincicincicincizerounudoi, Tudor Iordache.

  2. Şcoruşul, sorbus domestica pyriformis! Se pot planta seminţe din fructele care cad pe jos, sub copac, într-un ghiveci mai mare! Seminţele pot fi puse în ghiveci în decembrie şi până în mai ar trebui să aveţi o mică plăntuţa sau mai multe, pe care le puteţi planta în sol în toamna următoare, pe la jumătatea lunii octombrie.Şi eu caut acest copac de foarte mult timp dar am aflat de curând de la un inginer silvic că se poate obţine şi prin seminţele din fructe… ! Rog sunaţi la zeroşapteşasecincicincicincicincizerounudoi, Tudor Iordache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE