vineri, martie 29, 2024
AcasăDendrometrieMăsurarea înălțimii arborelui

Măsurarea înălțimii arborelui

 

Dupa grosimea arborelui, măsurarea înălțimii sau estimarea ei prezintă o mare importanță în vederea determinării volumului sau a diverșilor parametri de formă.

Metode și instrumente de măsurare pentru înălțimi

Măsurarea lungimii arborilor doborâți sau a părților de arbore, se realizează cu ajutorul ruletei (de 20-25 m) Se utilizează, uneori, măsuri de 1m sau de 2m atunci când precizia impusă măsurătorii este mai scăzută.

Masurarea înălțimii arborilor în piciore poate fi făcută în mod direct, prin folosirea unei prăjini telescopice. Pe cale indirectă, această determinare poate fi făcută cu instrumente denumite hipsometre al căror principiu de funcționare este geometric sau trigonometric.

Principiul geometric constă în aplicarea unor relații de asemănare a triunghiurilor, la nivelul arborelui măsurat. Principiul trigonometric presupune măsurarea unei distanțe și a unuia sau mai multor unghiuri formate de orizontală cu viza (sau cu vizele) la arbore.

Hipsometre bazate pe pricipiul geometric

Instrumentele din această categorie pot aplica două variante de determinare a înălțimii:

  • cu măsurarea distanței de la operator la arbore:
  • cu măsurarea unei înălțimi ajutătoare pe arbore:

Exista o diversitate constructiva de astfel de hipsometre: planseta hipsometrica, hipsometrul cu oglinda, hipsometurul cu pendul, dendometrul Christen, hipsometrul Ciurileanu etc. Dendometrul Christen folosește relațiile geometrice clasice în triunghiurile asemenea.Nu este necesar ca operatorul să se poziționeze la o distanță predeterminată față de arborele de măsurat, dar utilizează, în schimb o miră (jalon sau prăjina) de 4,5 sau 7 metri plasată pe arbore, la baza acestuia, astfel încât să fie vizibilă din locul de efectuare a masuratorii. Instrumentul este confecționat sub forma unei rigle gradate din lemn sau metalice având o lungime fixă între reperele de la capete în funcție de lungimea mirei folosite 30 cm, pentru mira de 4 m, sau 50 cm, pentru mira de 5m. Se ține vertical, eventual suspendat de la capătul unei tije metalice, iar observatorul de la bază și până la vârf, în coincidență, între extremitățile riglei. Valoarea înălțimii se citește pe instrument, corespunzător intersecției razei vizuale spre vârful arborelui cu scara gradată de pe riglă.

Acest mod de masurare a inaltimii are avantajul ca instrumentul poate fi construit si utilizat cu usurinta fiindca este necesara o singura citire si nu necesita pozitionarea la o anumita distanta predeterminata fata de arbore sau efectuarea corectiei in functie de panta terenului.

Acest mod de măsurare a înălțimii are avantajul că instrumentul poate fi construit și utilizat cu usurință fiindcă este necesară o singură citire și nu necesită poziționarea la o anumită distanță predeterminată față de arbore sau efectuarea corecției în funcție de panta terenului.

Precizia dendometrului Christen este cu atât mai mare cu cât înălțimea arborelui măsurat este mai mică. Aceasta deoarece gradațiile corespunzătoare înălțimii mai mari sunt din ce în ce mai apropiate între ele. Din acest motiv, este recomandată utilizarea acestui instrument pentru măsurarea înălțimilor de până la 25 m.

Există și unele hipsometre improvizate care aplică principiul geometric. De exemplu, clupa forestieră poate fi adaptată pentru măsurarea înălțimii prin suspendarea unui fir cu plumb de brațul fix. Brațul mobil se gradează în centimetri începând cu gradația 0 corespunzătoare paralalei la rigla ce trece prin punctul de suspendare a firului cu plumb.

Este necesară măsurarea distanței de la operator la arbore, deschizându-se clupa până în dreptul gradației ce reprezintă, prin numărul de centimetri, numărul de metri măsurați, de preferință pe curba de nivel. Clupa se ține cu brațele înspre arbore și vizează în prelungirea brațului fix spre vârful acestuia, iar pe brațul mobil se citește, în dreptul firului cu plumb, după oprirea oscilațiilor, înălțimea H direct în metri. Pentru determinarea inalțimii totale, se adaugă la H înălțimea operatorului.(hop).

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE