luni, iunie 17, 2024
AcasăAlte știriCaz grav de braconaj. O pasăre rară a fost găsită împușcată pe...

Caz grav de braconaj. O pasăre rară a fost găsită împușcată pe un câmp de lângă Zimnicea

Un codalb, pasăre răpitoare din aceeași familie cu vulturul, a fost găsită pe un câmp din comuna Fântânele, lângă orașul Zimnicea din Teleorman. Potrivit reprezentanților Fundației „Visul Luanei”, care a preluat pasăre pentru îngrijire, aceasta avea o fractură la piciorul stâng, iar piciorul drept avea alice sub piele.

Pasărea era slăbită, iar veterinarii spun că fractura a fost cauzată, cel mai probabil, tot de o alice, care s-ar fi dezintegrat la impactul cu osul. Fractura este în proces de reosificare, iar pasărea a supravețuit în ultimele zile din resursele propriului corp.

„Un caz deosebit, dar extrem de îngrijorător. Acest codalb (Haliaeetus albicilla) a fost găsit de către un paznic de vânătoare, incapabil să zboare, într-un câmp din comuna Fântânele, lângă orașul Zimnicea – Teleorman.

Cu ajutorul colegilor de la Societatea Ornitologica Română, pasărea a fost adusă la Centrul nostru de reabilitare unde a fost consultată medical și internată.

Pe lângă starea avansată de slăbire, a fost identificată o fractură în proces de calusare la nivelul tibio-tarsului stâng și o alică sub piele la nivelul membrului drept.

Bănuim că fractura a fost cauzată de o altă alice care s-a dezintegrat la impactul cu osul. Dat fiind faptul că osul respectiv este în proces de reosificare, fractura s-a produs cu mai multe zile în urmă, iar animalul a supraviețuit în această perioadă din resursele corporale preexistente și cadavre găsite, fiind o specie ocazional necrofagă. Aripile și celelalte funcții par a fi în regulă.

Sperăm că se va putea recupera corespunzător și după o perioadă de reabilitare să o putem elibera. Această specie este pe cale de dispariție și strict protejată în România. Vânătoarea ei este interzisă și încadrată ca infracțiune. Vă rugăm, dacă vedeți oameni care vânează animale și bănuiți că sunt braconieri, contactați de urgență poliția!”, au transmis reprezentanții Fundației „Visul Luanei”.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE