sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAlte știriAlianță Pentru Pădure a făcut un Ghid pentru managementul spațiilor verzi din...

Alianță Pentru Pădure a făcut un Ghid pentru managementul spațiilor verzi din București

Asociația Alianță Pentru Pădure a anunțat joi, 08.12.2022, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Hotelul Ambasador din Capitală, lansarea lucrării ”Ghid pentru managementul spațiilor verzi și al parcurilor din București”.

”Ghidul verde”, așa cum a fost numit, mai pe scurt, acest proiect, este rodul unei activități intense de peste doi ani, cu o etapă finală de trei luni și jumătate, a unor specialiști și experți în biologie, silvicultură, peisagistică, geografie urbană, economiști. Principalul scop al ghidului este reprezentat de oferirea de soluții autorităților pentru ca acestea să realizeze și să întrețină infrastructuri verzi corespunzătoare condițiilor urbane și de mediu actuale.

”Soluții bazate pe natură și pe narațiune științifică. Prezentul ”Ghid Verde” conține și status quo-ul suprafețelor verzi din municipiul București, având și un set de recomandări metodologice şi considerente tehnice necesare, atât pentru organizarea, cât şi pentru documentarea acestei activităţi.  Demersul de a realiza prezentul ghid are scopul de a furniza metodologia necesară elaborării strategiei de gestionare și extindere a suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră din municipiul București, în vederea atingerii standardelor și țintelor propuse sau impuse de entități internaționale din care România face parte” – Laurențiu Ciornei..

Raportând dinamica suprafețelor verzi din Municipiul București la evoluția populației în capitala României, tot în baza datelor furnizate de ”Ghidul pentrul managementul spațiilor verzi și al parcurilor din București, se observă faptul că suprafața verde pe cap de locuitor a scăzut de la 22.06 m2/loc în 1993 la 20.92 m2/loc în 2020.

Analiza densității arborilor la nivelul de sector a indicat faptul că Sectorul 4 are cea mai mare densitate de arbori pe hectar (77,37 arbori/ha), la polul opus fiind Sectorul 1 (51,63 arbori/ha). Trebuie menționat faptul că analiza a inclus doar arborii existenți pe domeniul public. Pentru Sectorul 1, pădurea Băneasa nu a fost inclusă, deoarece aceasta are alt regim de administrare. Indicele legat de numărul de arbori pe cap de locuitor indică faptul că Sectorul 2 înregistrează cei mai mare valoare – 1,77 arbori/loc, Sectorul 1 înregistrând cea mai mică valoare – 0,60. Cu excepția Sectorului 1, toate celelalte sectoarele ale Bucureștiului înregistrează valori supraunitare ale indicatorului, însă trebuie specificat faptul că datele demografice pe sectoare au fost preluate din situația circumscripțiilor electorale. Astfel, valorile reale ale acestui indice la nivel de sector sunt mai mici dacă le raportăm la populația totală. Numărul total de arbori care viețuiesc pe domeniul public în Municipiul București este de aproximativ 1.700.000 de exemplare. Cele mai multe, dintre speciile autohtone, sunt corcodușii, teii și stejarii.

  • Valorile densității arborilor și a numărului de arbori pe cap de locuitor la nivelul Sectoarelor din București
Administrație Arbori/ha Rank densitate Arbori/loc Rank arbori/loc
Sector 1 51.63 6 0.60 6
Sector 2 62.60 5 1.77 1
Sector 3 74.92 2 1.53 2
Sector 4 77.37 1 1.16 5
Sector 5 66.44 4 1.35 3
Sector 6 68.63 3 1.30 4

 

Liderul asociației Alianță Pentru Pădure, Laurențiu Ciornei, fost jurnalist, este cercetător științific la Centrul de Biodiversitate al Academiei Române, doctor în economie și inginer silvic. Echipa pe care a coordonat-o pentru realizarea Ghidului Verde a mai fost compusă din experți în teledetecție satelitară, specialiști în geografie urbană, biologi.

De menționat că acest proiect a fost realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului București/Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din parte Autorității Finanțatoare.

Pentru mai multe amănunte : aliantapentrupadure.ro.

”Prin înțelegerea condițiilor care permit soluțiilor bazate pe natură să fie implementate în București, modul în care beneficiile acestora pot fi împărțite de către societate, sperăm să contribuim la dezvoltarea orașelor durabile pentru viitor”.

Laurențiu Ciornei-președinte Alianță Pentru Pădure.

Foto: Gabi Boholț

 

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE