marți, ianuarie 21, 2025
AcasăAlte știriCum se fură o pădure. Academia Română a rămas fără pădurile de...

Cum se fură o pădure. Academia Română a rămas fără pădurile de pe muntele Penteleu

La cererea obscurului avocat Lucian Pitaru, Academia Română a fost nevoită să cedeze 3.400 de hectare de fond forestier situat în Munţii Penteleu (Buzău), cumpărătorii fiind saşi originari din Viscri. Aceştia au făcut firma prin care au achiziţionat pădurea Academiei cu numai câteva zile înainte de sentinţa judecătorească!

„În data de 05.04.2018, la cererea avocatului Lucian Pitaru, la sediul Biroului Executorului Judecătoresc Adrian Porojnicu din municipiul Buzău, a fost scoasă la vânzare suprafața de 3418,5380 ha teren cu vegetație forestieră, proprietatea Academiei Române, și adjudecată de firma BPW FOREST MUNTENIA SRL, pentru suma de 41.602.584,85 lei. Firma a fost înființată în data de 08.02.2018, reprezentată legal prin administratorii, Karl Martin Schuster și Kurt Otrin”, a anunțat Academia Română, într-un comunicat.

STRIGĂTOR LA CER – Preţul unui hectar de pădure seculară, aflată în arie protejată, a fost astfel de numai 2.650 de euro!!!

CUM A ÎNCEPUT HOŢIA. Totul a plecat de la un contract semnat în urmă cu aproape 12 ani, când Academia era condusă de Ionel Haiduc.
Astfel, Fundația Patrimoniu, în baza aprobării Biroului Prezidiului Academiei Române, a încheiat în 27 iulie 2006 un contract de asistență juridică cu avocatul Lucian Pitaru. Obiectul contractului: servicii avocațiale pentru reprezentarea Academiei Române în recuperarea terenurilor cu vegetație forestieră donate de surorile Maican Academiei Române.

Acest contract prevedea un onorariu lunar și un onorariu de succes într-o cotă procentuală de 15% din drepturile câștigate. Academia spune că a denunțat ulterior „unilateral” contractul, „întrucât succesul nu a fost atins, iar pe rolul Tribunalului București a fost promovat dosarul nr. 33192/3/2017 având ca obiect constatarea nulității absolute a contractului în cauză”.

„Pentru plata în natură a pretinsului onorariu de succes, avocatul Lucian Pitaru a executat silit Academia Română în perioada 2014-2018, iar prin executorul judecătoresc Adrian Porojnicu a scos la vânzare de 7 ori suprafața de 3418,5380 ha teren cu vegetație forestieră”, prezintă Academia, în comunicatul citat.

Terenul a mai fost vândut odată, în data de 28.02.2017, când executorul judecătoresc Adrian Porojnicu a scos la vânzare 3.418,5380 ha teren cu vegetație forestieră și, „deși la acel moment executarea silită era suspendată prin Încheierea din data de 24.02.2017 a Judecătoriei Pătârlagele, din dosarul nr. 358/277/2016, a întocmit procesul-verbal de adjudecare prin care declara adjudecatar pe Cabinet de Avocat Lucian Pitaru prin reprezentant Lucian Pitaru pentru suma de 40.227.692 lei”.

Licitația a fost însă anulată de Judecătoria Pătârlagele, în dosarul 729/277/2017, după ce a constatat că întreaga procedură „ca și procesul-verbal încheiat la finalul acestuia, în aceeași dată sunt nelegale„.

Pentru aceste fapte, DNA Ploiești efectuează cercetări în dosarul nr. 49/P/2017, precizeaza Academia Română.

„A fost sesizat Consiliul de Onoare al Academiei Române cu privire la această situație care afectează grav interesele și imaginea Academiei Române”, se mai spune în comunicatul Academiei.

ALTE DETALII SEMNIFICATIVE

  • Povestea pădurii de pe Penteleu este extreme de încurcată

Aceasta, ca şi alte bunuri au aparţinut generalului Nicolae Dumitrescu-Maican, renumit navigator român în secolul al XIX-lea, fost conducător, în treu rânduri, al Marinei Militare. A participat direct, în calitate de comandant al Flotilei Române, în Războiul de Independenţă, distrugând-cu bateria de la Calafat-o grupare de nave otomane.
Considerat ctitor al Marinei Militare Române, Maican a fost judecat însă şi pentru impresionante fapte de corupţie, avuţia sa fiind pusă sub semnul neprincipialităţii.
O mare parte din bunurile familiei Maican au fost donate, de către fiicele generalului, Academiei Române!

  • Masivul Penteleu

Reprezintă o grupă muntoasă a Carpaților de Curbură, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Cel mai înalt pisc este Vârful Penteleu, având o altitudine de 1.772 m. Masivul Penteleu este declarat rezervație forestieră și arie protejată, considerată zonă de management ecologic pentru habitat sau specie.

  • Cine a cumpărat pădurea?

Suspiciunile că tranzacţia cu pădurea Academiei nu este tocmai în regulă sunt indicate şi de rapiditatea cu care avocatul ploieştean Lucian Pitaru a cedat bunul proaspăt căpătat prin tertipurile descrise mai sus. Firma cumărătoare – BPW FOREST MUNTENIA – are doi administratori, ambii cetăţeni germani, iar data înfiinţării este cu numai 55 de zile înainte de tranzacţie! Un detaliu de remarcat este şi faptul că administratorul companiei cumpărătoare este Karl Martin Schuster, un sas născut la Viscri. Acesta, cunoscut Alteţei Sale Prinţul Charles al Marii Britanii, este şi administratorul unei afaceri de mare succes, CABLETEAM din Sighişoara.

Revenind la subiectul zilei, CITIŢI AICI cum s-a ajuns în această situaţie nefericită pentru români. Adevăratul scandal este prezentat, pe larg, pe site-ul VerticalNews.ro.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE