joi, iulie 25, 2024
AcasăAlte știriSperiaţi de muncă, şefii Romsilva şantajează cu lemnul de foc

Speriaţi de muncă, şefii Romsilva şantajează cu lemnul de foc

Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva atrage atenţia asupra unui posibil blocaj pe piaţa lemnului, inclusiv posibile riscuri în asigurarea lemnelor de foc pentru populaţie, datorită (sic!) aplicării articolului 59 din Codul Silvic, cu modificările ulterioare, se anunţă într-un comunicat emis de autoritatea care administrează pădurile statului român.

Adică, mai-marii din Pietricani socot că „prin aceste modificări, Romsilva trebuie să efectueze lucrări silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii, la o cotă majorată, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din pădurile proprietatea publică a statului, aflate în administrare…Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piaţă (…) a scăzut în primele patru luni ale anului cu 150.000 de metri cubi faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitatii publice firmelor atestate in exploatari forestiere a scazut cu 22%.

Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva apreciază că în lipsa unor măsuri legislative imediate, în pădurile proprietate publică a statului ar putea rămâne neexploatat, până la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurării masei lemnoase necesare pentru încălzirea populaţiei şi a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piaţă, pot interveni majorări de preţuri, datorită (sic!) cererii mari şi a ofertei scăzute.

Un alt efect negativ va fi acela că nu vor putea fi efectuate lucrările de îngrijire conform planurilor anuale prevazute în amenajamentele silvice, ce are putea conduce la degradarea pădurilor, diminuarea speciilor valoroase în pădurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doborâturi de vânt şi extinderea bolilor şi dăunătorilor în pădurile din jur!”.

Cu alte cuvinte, Romsilva susţine că nu prea poate să facă singură acele lucrări silvice, fix acea treabă pentru care a fost înfiinţată. Păi, şi atunci ce facem, domnilor?

Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure proprietate publică a statului, adică 48% din totalul fondului forestier naţional şi are cel mai mare număr de angajaţi, după Poşta Română şi CFR. Vezi aici detalii.

Ce spune articolul 59 din Codul silvic, descoperiti aici!

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE