miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAlte știriUrsul “Ionică”, în pericol de moarte!

Ursul “Ionică”, în pericol de moarte!

Animalul care acum trei luni a spart Postăvarul şi a furat bomboane riscă să fie împuşcat

Vă mai aduceţi aminte de ursul care la început de noiembrie anul trecut a spart uşa cabanei de la Postăvarul şi a furat bomboanele şi zahărul turiştilor? Ei bine, cafeniul a fost identificat. Este „Ionică”, un urs în vârstă de 4 ani care are plăcere de a mânca dulciuri. Atât. Nu strică prea multe, nu face prea mare gălăgie şi este, oarecum, obişnuit cu oamenii cărora nu le-a făcut, până acum, vreun rău, atacându-i.

„Ionică” îşi duce traiul în pădurile din Masivul Bârsei, alături de alţi aproape 200 de confraţi. Nu atacă nici oameni, nici animale domestice, doar – din timp în timp – vizitează diverse locuinţe pentru a fura zahăr şi bomboane.

Din păcate, odată identificat, ursul „Ionică” va trebui să fie relocat, pe motiv că ar putea reveni la cabana Postăvarul şi să atace, Doamne-fereşte!, turişti. El este, de asemenea, un călător permanent pe drumul ce leagă vestita cabană de cel al pârtiei Drumul Roşu din Poiana Braşov. Mulţi monţomani îl cunosc şi i-au dăruit din belşug bomboane şi fructe.

Zilele trecute, managerii pădurii administrate de Ocolului Silvic Râşnov au cerut relocarea ursului „Ionică” în Rezervaţia de la Zărneşti, însă solicitarea acestora a fost respinsă de Ministerul Mediului pe motiv că relocarea trebuie făcută pe același fond cinegetic.

În cazul în care nu se va da avizul pentru ca ursul să fie introdus în Rezervația de la Zărnești, el va fi împușcat, după cum explică Paula Ciotloș, vicepreşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni”.

„Relocarea pe același fond cinegetic nu dă rezultate. Ursul se întoarce în același loc, în aceeași zonă, unde este învățat și unde a fost obișnuit. Și atunci vor fi niște activități de relocare pe același fond cinegetic, probabil inutile. Și dacă între timp tot nu se obține avizul de scoatere din fondul cinegetic și introducerea în rezervația de urși, cel mai probabil va fi împușcat și el. Dacă în acea zonă, în jurul acelei cabane, cabana Postăvaru, nu se va instala un gard electric, care să îi țină pe urși la distanță, chiar dacă cei de la Ocolul Silvic Râșnov vor scoate din zonă acest urs, vor veni alți urși.”

Un caz similar a fost în primăvara lui 2017, când un alt urs – pe nume „Clopoțel” – a fost împușcat după ce a fost relocat de trei ori la altitudine, în Râşnov, dar s-a întors de fiecare dată în zonele locuite.

Alte detalii aflaţi citind AICI, dar şi minunăţii, AICI.

 

 

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. Cine este indreptățit să impuște ursul? A atacat vreun om? Cei ce iau astfel de decizii nu au inimă și nici minte. Să-l tranchilizeze și să-l relocheze in alt areal montan din alt județ. Știm că se v-a răspunde că nu sint bani pentru asta și ce ne pasă nouă de o sălbaticiune. Nu la circ sau la gradina zoologică, acolo urșii sint triști, fara personalitate. Găsiți o soluție acceptabilă că sunteți ditamai Managerii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE