sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAmenajăriCLASELE DE VÂRSTĂ

CLASELE DE VÂRSTĂ

Categoriile de vârste apropiate sunt cunoscute sub numele de clase de vârstă. În funcție de proveniența arborilor și de tratamentele care se aplică, arboretele pot fi grupate în clase de vârstă de 5, 10 sau 20 de ani. Astfel, pentru pădurile provenite din lăstari și care se taie în crâng simplu, la vârste relativ mici, clasele de vârstă cuprind 5 ani. La arboretele de crâng care se exploateaza la 30…50 ani, clasele de vârstă sunt de 10 ani. În pădurile de codru, clasele de vârstă cuprind, de obicei, 20 de ani. În scopul asigurării unui nivel mai intensiv de gospodărie, clasele de vârstă pentru pădurile de codru regulat cuprind subclasele de 10 ani.

Clasele de vârstă se notează cu numere de ordine că în tab. 9.1 . Așa cum rezultă din tabel, un arborete de salcie din reniș de 12 ani, care se exploatează în mod obișnuit la vârsta de 15…20 de ani, face parte din clasa a 3-a de vârstă. Un arborete de gârniță de 36 de ani, provenit din lăstari, face parte din clasa a 4-a de vârstă. Un arboret de brad de 89 de ani face parte din clasa a 5-a de vârstă.

Pentru pădurile de codru se folosește și următoarele grupare: arboretele tinere, arboretele de vârstă mijlocie și arboretele bătrâne. De asemenea se mai foloseste gruparea în: arboretele neexploatabile, arborete preexploatabile și arborete exploatabile.

Clasele de vârstă se exprimă în hectare, însumarea lor reprezentând suprafața efectiv împădurită a pădurii în cauză. Nu întotdeauna însă, această suprafață corespunde suprafeței totale care se amenajează: diferența o reprezintă terenuri neregenerate sau afectate administrației silvice.

Citește și: Categorii de diametre

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE