sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăAlte știri10 lucruri pe care trebuie să le știi despre păduri

10 lucruri pe care trebuie să le știi despre păduri

În așteptarea Zilei Internaționale a Pădurilor, instituită de Națiunile Unite în 21 martie 2012, vă oferim zece informații interesante despre păduri.

Pădurile acoperă 4 miliarde de hectare, adică aproape 30 la sută din suprafața uscată a Pământului.

Pădurile găzduiesc mai mult de jumătate din totalul speciilor de plante, animale și insecte ce trăiesc pe Pământ. Cea mai impresionantă biodiversitate poate fi găsită în pădurea amazoniană, dar și în Indonezia, Malaezia sau Australia. Aici există încă păduri prin care, cândva, au trecut și dinozaurii.

15 miliarde de copaci sunt tăiați în fiecare an

O estimare făcută în 2015 susținea că pe Pământ sunt aproape trei mii de miliarde de arbori, jumătate fiind în regiunile tropicale și subtropicale.

Cercetătorii au descoperit că în fiecare an sunt tăiați peste 15,3 miliarde de arbori, iar doar în ultimii 12.000 de ani omenirea a defrișat peste 46% din suprafața totală a pădurilor.

În prezent, aproape 7 milioane de hectare de pădure dispar în fiecare an.

Importanța pădurilor în asigurarea unui ecosistem echilibrat este crucială. Pădurile sunt rezervoare uriașe de carbon, moderează temperatura locală, prin evapotranspirație, previn eroziunea solului și joacă un rol important în atragerea precipitațiilor.

Peste 300 de milioane de oameni trăiesc în pădure.

Mai mult de un sfert din medicamentele pe care le folosim conțin substanțe ce se găsesc în plantele din pădurile tropicale.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE