sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăAlte știri5 copaci care fac umbră și cresc foarte repede

5 copaci care fac umbră și cresc foarte repede

Cum primăvara e aproape, iar perioada plantărilor a început, vă recomandăm cinci specii de copaci care cresc repede și oferă o umbră generoasă în zilele caniculare de vară.

Arțarul argintiu (Acer saccharinum) este un arbore decorativ foarte apreciat. Orice bătaie a vântului îi va agita frunzele într-un spectacol deosebit, în nuanțe argintii.

Chiar și scoarța acestui copac originar din America de Nord este argintie, mai ales în cazul exemplarelor tinere.

Este un copac rezistent care crește într-un ritm alert, însă are nevoie de spațiu să se dezvolte, ajungând la dimensiuni impresionante.

Arborele lalea sau tulipanul (Liriodendron tulipifera) este o specie rar întâlnită în România, însă poate supraviețui fără probleme în orice regiune temperată a țării noastre.

Tulipanul este popular mai ales în Statele Unite ale Americii, în special pentru florile sale în formă de lalea. Este un copac care poate depăși 30 de metri înălțime și care se dezvoltă în grabă. Mai mult, acest arbore nu are foarte mulți dăunători și rezistă bine și la poluare.

Salcia plângătoare (Salix babylonica) este ușor de recunoscut chiar și pentru neinițiații în botanică. Acești copaci eleganți, cu ramuri care mătură pământul cu frunzele sale lungi și înguste.

Salciile plângătoare iubesc apropierea apei, dar se descurcă și fără aceasta, atingând, în multe cazuri, dimensiuni gigantice. Sunt printre primele plante care înverzesc primăvara și au un ritm de creștere foarte alert.

Chiparosul (Cupressocyparis leylandi) e o altă alegere bună, în special pentru formarea de gardurii vii, dar și pentru cei care vor să umbrească un anume loc într-un timp rezonabil. Coroana chiparosului devine foatrte deasă la maturitate.

Chiparosul nu e pretențios, crește foarte repede și poate ajunge la 15 metri înălțime. Acest conifer este o opțiune și pentru plantarea în umbră, neavând neapărat nevoie de un loc însorit.

Tuia (Thuja occidentalis) se aseamănă cu chiparosul în multe aspecte, dar îl depășește pe acesta la ritmul de creștere. În România, tuia poate crește și un metru în înălțime într-un singur an.

Tuia este rezistentă și greu de ucis, neavând mulți dăunători. De asemenea, această plantă care se simte bine oriunde în România este foarte rezistentă și la secetă.

Dacă sunteți în căutarea unor copaci care pot supraviețui și celor mai severe episoade de secetă, articolul de mai jos vă poate îndrepta în direcția bună:

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

5 COMENTARII

 1. Buna ziua
  Bun articolul, l-am citit, am ales sa plantez un arbore lalea dar intampin o problema.
  Dupa plantare (in urma cu 2 luni) a inmugurit si a inceput sa faca frunze. L-am cumparat in ghiveci si l-am plantat in gradina.
  Acum are inaltimea de 1,5 m, cand l-am cumparat a fost etichetat la 2,0 m (cu tot cu ghiveci) si oricum parea mai inalt.
  Nu numai ca nu a crescut nici macar 1 cm dar partea de sus (de la 1 m in sus) a pierdut toti mugurasii, n-are nici o frunza si pare mai intunecat la culoare.
  Am intrebat vanzatorul care ar fi cauza si ce e de facut dar n-am primit raspuns.
  Help me please ca n-as vrea sa-l pierd.

  • Nu cumparati fara sa va informati despre furnizorul ales. Sunt destule grupuri de gradinarit pe facebook. Acolo puteti afla care sunt furnizorii renumiti pentru tepe si care sunt cei seriosi. Puteti afla multe si despre cum se comporta planta dorita de dv in gradinile celor care o au de mai multi ani.

 2. Salutare! Daca exista un raspuns pentru comentariu de mai sus cu arborele lalea mi-ar placea sa il primesc si eu. La fel a inmugurit si s-au usact frunzele si bobocii. Multumesc!

 3. Tuia occidentalis creste 1.5 m pe an?! Si e greu de ucis? Nimic depre sensibilitatile si bolilie ei. Sper ca oamenii sa caute informatii la pepinierele are cresc aceste plante de la un butas sau o samanta pana la vanzare. De ce nu va treceti langa nume si nivelul de instruire care va califica sa scrieti acest articol?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE