vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăAlte știriApostolii Pădurii, de Laurențiu Ciornei

Apostolii Pădurii, de Laurențiu Ciornei

Această carte-document este dedicată celor mai distinse personalități ale silviculturii din România care prin harul și munca lor au dezvoltat și ocrotit minunata noastră pădure, cea mai valoroasă din Uniunea Europeană.
Memoria acestor Apostoli ai Pădurii trebuie să rămână vie în demersul nostru de a insufla românilor conștiința forestieră.

În acest colț de lume, binecuvântat cu o diversitate geografică și ecologică remarcabilă, România se distinge prin pădurile sale, aici adăpostind unele dintre cele mai vechi și mai
bogate ecosisteme din Europa, iar în mijlocul acestei bogății, au apărut acei oameni aleși, acei sfinți ai pădurii, care au înțeles și au prețuit valoarea unică a acestor ecosisteme,
lucrând cu pasiune și devotament pentru a le proteja și conserva pentru generațiile viitoare.
Acești oameni, uneori anonimi pentru lumea de dincolo de sufletul pădurii, au fost cei care au adus lumina cunoașterii și înțelegerii asupra fondului forestier românesc, ghidându-ne
prin labirintul complex al interacțiunilor ecologice și al managementului durabil. Aceștia nu au fost doar simpli profesioniști; au fost filozofi ai naturii, înțelegând că în fiecare
arbore bate inima vieții și că fiecare specie are un rol crucial în ecosistemul său.
Pe parcursul acestei călătorii, veți descoperi poveștile și contribuțiile unor nume precum Aurora Gruescu, Victor Giurgiu, Marin Drăcea, Ioan Blada, Valeriu Enescu, Nicolae
Doniță, Paul Grunau, Constantin Chiriță, Grigore Eliescu, Atanase Haralamb, Mihail Prodan, Ioan Milescu, Ioan Kalinderu și mulți alții, oameni ale căror nume au un ecou puternic și ale căror fapte și realizări au rămas înrădăcinate adânc în istoria silviculturii românești. Ei sunt pionierii, cei care au deschis drumuri și au lăsat în urmă un legat de cunoștințe și înțelepciune, a căror importanță rămâne vie și actuală și în zilele noastre.

Cine este Laurențiu Ciornei:

Laurențiu Ciornei este doctor în economie, licențiat în silvicultură și drept, cu studii aprofundate (postuniversitare) în managementul mediului, dezvoltare durabilă și în leadership. De asemenea, el a urmat cursuri de jurnalism (Universitatea din Zurich/Elveția), de ecologie – Urban Nature: Connecting Cities, Sustainability and Innovation (Universitatea Lund/Suedia), Understanding Research Methods (Universitatea din Londra/Marea Britanie) sau Narrative Economics (Universitatea Yale/Statele Unite ale Americii).
În prezent, dr. Laurențiu Ciornei își desfășoară activitatea în cadrul Centrului de Studii și Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică, din cadrul Academiei Române, fiind coordonator al Departamentului de Biodiversitate Silvică. Totodată, este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Umaniste, Sociale și ale Naturii din cadrul Universității Hyperion, cursuri Managemetul mediului și Dezvoltare durabilă.
În ultimii 5 ani a publicat 10 cărți de specialitate și 38 de articole științifice, unele dintre acestea în prestigioase edituri internaționale. Ultima sa lucrare, ”Evaluarea economică a ecosistemelor forestiere”, a fost acceptată și tipărită de Editura Academiei Române, în 2023. O altă lucrare, ”Cartarea Ecosistemelor Naturale și Seminaturale Degradate”, la care Laurențiu Ciornei este coautor a primit premiul ”Gheorghe Ionescu-Șișești” al Academiei Române, în 2020.
În 2022, Laurențiu Ciornei fost inițiator și coordonator al unui proiect finanțat de Primăria Municipiului București (”Ghid de management al spațiilor verzi și al parcurilor din București”). Totodată, el coordonează un proiect care vizează refacerea ecologică o Biorezervației Naturale din Municipiul Constanța, pe litoralul Mării Negre, dar și cel de fondare a primului Muzeu dedicat Pădurii din România, la Râșnov, în cadrul Dino Parc. În ultimii 5 ani, a fost și este expert și consultant în mai bine de 10 proiecte cu finanțare europeană.
Din luna mai 2023, Laurențiu Ciornei face parte, fiind sigurul specialist din România, din ”Thematic Group on Supporting the Needs of Forest – Dominant Rural Areas and Municipalities”, proiect al Uniunii Europene, iar din aprilie 2024, Laurențiu Ciornei este European Sustainable Competitiveness Brand Ambassador, în rețeaua Eurolink – House of Europe.
Din ianuarie 2020 conduce, din postura de președinte fondator, asociația neguvernamentală Alianță Pentru Pădure, ONG care militează pentru îmbunătățirea calității fondului forestier din România și realizarea pădurilor ”de la zero”. Recent, a fost ales secretar general al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES).
De asemenea, dr. Laurențiu Ciornei este specialist în comunicare, având o experiență în mass-media de peste 20 de ani.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE