Charlie Ottley a devenit pentru români, cam ceea ce era Jaques-Yves Cousteau pentru România în 1990, an de debut pentru democrația noastră.
Francezul, membru de onoare al Academiei Române, a explorat Delta – cu ajutorul mini-submarinului Calypso, și a făcut un film care a uluit lumea.
Englezul, proaspăt cetățean al Branului, explorează Carpații încălecat pe o motocicletă Harley-Davidson și face filme care, de asemenea, uluiesc lumea. Avem o țară minunată, cu un potențial fabulos, dar autoritățile nu prea vor să gândescă! Aceasta este concluzia unui deosebit interviu pe care l-a realizat recent Laurențiu Ciornei pentru revista științifică ”Bucovina Forestieră”.
Charlie este și el vexat de faptul că autoritățile nu reușesc să găsească soluții ca tăierile ilegale din pădurile românești să nu mai reprezinte o plagă de care se oripilează Europa civilizată și care acum ne arată ”motanul” numit ”encroachment” (infringement).
”Nu există suficientă voință sau fonduri puse la dispoziție pentru a opri tăierea ilegală. Am putea face asta dacă am vrea, dar nimeni nu vrea. Toate aceste comunități mici, precum cele din jurul Borșei (n.a.-Maramureș), știu cine o face. Întorc ochii către camioanele care trec toată noaptea pe lângă geamurile lor și poliția nu face nimic. Atât timp cât documentele par să fie în regulă, nimeni nu poate fi deranjat și, eventual, anchetat. Însă faptul că documentația și aprobările sunt acordate deseori de către oficiali corupți, nu cred că sunt în regulă. Marile companii, precum Schweighofer și Kronospan, nu fac decât să sporească cererea de lemn și, așa cum s-a dovedit prin raportul EIA, au primit deseori lemn provenit ilegal. Trebuie să existe o poliție forestieră independentă, formată din persoane care se află dincolo de orice suspiciune de luare de mită sau intimidare. Acestea să aibă puterea de a da amenzi și de a-i aduce pe cei implicați în tăieri ilegale în fața procurorilor, să fie pedepsiți cu amenzi și pedepse cu închisoarea pentru cei găsiți vinovați”, sunt doar câteva opinii ale jurnalistului britanic, consemnate de Laurențiu Ciornei.
Citiți întregul interviu AICI.