luni, mai 13, 2024
AcasăAlte știriCare este cel mai înalt arbore din lume? Dar din România?

Care este cel mai înalt arbore din lume? Dar din România?

Cel mai înalt arbore din lume este mai mare, cu doar două excepții și la doar câțiva metri în urmă, decât toate clădirile din România.

Numit Hyperion, acest sequoia relativ tânăr, de aproximativ o mie de ani, are o înălțime de 115 metri. Cele mai jos crengi ale acestui arbore uriaș din Parcul Natural Humboldt Redwoods, din California, încep de la o înălțime comparabilă cu etajul 25 al unui zgârie-nori.

În România sunt doar două clădiri mai înalte decât acest gigant vegetal: Sky Tower (137 metri) și Globalworth Tower (118 metri), ambele din București. Ar mai fi de adăugat, Catedrala Mântuirii Neamului care, când va fi gata, va avea o înălțime de 120 de metri.

Arborele din specia Sequoia sempervivensis susține un întreg ecosistem pe crengile superioare, solul acumulându-se și acolo, iar plante, insecte și fel de fel de șopârle trăiesc la peste o sută de metri înălțime.

Există arbori care cresc pe acești sequoia uriași, cel mai înalt dintre ei măsurat având 40 de metri.

Hyperion a fost măsurat ultima oară în 2017. Crește aproximativ 4-5 centimetri în fiecare an.

Cel mai înalt arbore din Europa se află în Portugalia, la Valle de Canas, și este un eucalipt. Cavalerul Karri, cum este poreclit, măsoară 73 de metri înălțime.

Cel mai înalt arbore din România este bradul din spectaculoasa și valoroasa pădure seculară de la Șinca Veche (județul Brașov).

Se presupune că arborele are peste 300 de ani. El măsoară 62,5 metri.

A ajuns la aceste dimensiuni impresionante într-unul dintre ultimii codri străvechi ai Europei, rămași ca la începutul lumii.

Bradul gigantic, un adevărat monument al naturii, a fost descoperit de un grup de cercetători ai Facultății de Silvicultură din Suceava.

Depășește vechiul record de 61,5 metri, care-i aparținea tot unui brad, descoperit acum 50 de ani, în masivul Penteleu din Buzău.

Dintre foioase, se detașează ca înălțime un fag din Rezervația Naturală Izvoarele Nerei, lângă Semenic, care atinge aproape 50 de metri înălțime, pe care îl puteți vedea mai jos.

Fagul falnic crește adânc în pădure, departe de agitația lumii, lângă un părâu de apă rece care curge în apropiere.

Dacă iubești pădurea așa cum o facem și noi, alătură-te cu un Like comunității noastre de pe Facebook.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ARTICOLE